Chişinăul s-a opus în premieră Moscovei (presa)
alte articole
'Jurnal de Chişinău' laudă marţi comportamentul şefului diplomaţiei moldoveneşti Natalia Gherman în timpul vizitei sale de acum două săptămâni la Moscova, ocazie cu care i-a explicat clar ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, că Republica Moldova nu doreşte să meargă spre est şi că vrea să devină membru al UE.
'Natalia Gherman i-a spus răspicat lui Lavrov la Moscova câteva cuvinte pe cât de simple, pe atât dar limpezi. 'Nu vom intra în Uniunea Vamală Rusia- Belarus-Kazahstan. Republica Moldova face parte din Europa, iar Asia este incompatibilă cu noi'. Omologul ei rus a rămas tablou, auzind în sfârşit ce vrea Chişinăul', scrie editorialistul Petru Bogatu. În opinia sa, Republica Moldova ar urma să ia exemplul ţărilor baltice care au câştigat bătăliile pentru democraţie şi pentru Europa.
Portalul de analiză şi consultanţă politică Politicon scrie că este destul de real ca România să-i poată oferi Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel pe care îl importă din Rusia, după ce gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional. Potrivit sursei, consumatorii din România plătesc de peste două ori mai puţin pentru gaz decât cei din Republica Moldova. 'În asemenea condiţii, pare destul de real ca România să poată livra Republicii Moldova cel puţin o parte din gazul consumat la un preţ mai mic decât îl importă din Rusia. Chiar dacă România ar suporta anumite pierderi, reducerea dependenţei de gazele ruseşti ar fi o victorie geostrategică importantă a Bucureştiului. Pe lângă faptul că va reduce influenţa rusească în regiune, România va fi privită mai bine de o parte a populaţiei din Republica Moldova, care la moment pledează pentru relaţii mai bune cu Rusia, inclusiv din cauza dependenţei energetice a statului nostru de Gazprom', scrie Politicon.
Potrivit aceleiaşi surse, Rusia 'nu este prea încântată' de acest proiect, mai ales în condiţiile în care şi Ucraina a început să dezvolte surse de alternativă. Totuşi, pentru ca acest proiect să poată fi realizat, sunt necesare investiţii mari şi o perioadă de câţiva ani.
'Evenimentul Zilei Chişinău' scrie că anul acesta este unul foarte bun pentru agricultori, care vor reuşi să acopere nu doar nevoile interne ale Republicii Moldova, dar vor putea să şi exporte o parte din roade, ceea ce le va aduce venituri suplimentare şi va contribui la creşterea economiei.
Pe de altă parte, 'Adevărul' menţionează că agricultorii sunt nemulţumiţi de preţul mic al grâului, acuzând că acest lucru se întâmplă din cauză că piaţa a fost monopolizată.