Italia are nevoie de stabilitate politică, pentru a-şi putea redresa economia (revista presei)

După recentele polemici politice declanşate de fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat în mod definitiv pentru fraudă fiscală de Curtea de Casaţie de la Roma, în dosarul Mediaset, declaraţiile actualului premier, Enrico Letta, care este convins că Italia are nevoie de stabilitate politică pentru a putea creşte din punct de vedere economic, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.08.2013

După recentele polemici politice declanşate de fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat în mod definitiv pentru fraudă fiscală de Curtea de Casaţie de la Roma, în dosarul Mediaset, declaraţiile actualului premier, Enrico Letta, care este convins că Italia are nevoie de stabilitate politică pentru a putea creşte din punct de vedere economic, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano scrie că, pentru a-şi putea redresa economia, Italia are nevoie de stabilitate politică, iar acest lucru a reieşit luni în urma unei întrevederi de peste două ore avute la Roma, la sediul guvernului, Palatul Chigi, de premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) cu guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, şi cu ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni.

Semnalele de redresare 'sunt reale', dar acestea trebuie să fie înscrise în cadrul unei 'continuităţi politice', cu scopul de a favoriza creşterea economică a ţării, a mai reieşit după întâlnirea avută de Letta cu principalii responsabili de la ministerul economiei şi de la Banca Italiei.

Situaţia economică a ţării este 'în curs de ameliorare', dar redresarea economică 'va fi graduală', au indicat luni surse de la Banca Italiei, potrivit cotidianului economic menţionat.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că Italia se confruntă în această perioadă cu 'cel mai grav moment de recesiune, din perioada de după cel de al Doilea Război Mondial'. După doi ani de criză economică fără precedent, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) italian se va contracta anul acesta cu 1,8% (după un minus 2,4% în 2012) şi va reuşi să crească, cu un procent minim, de 0,7%, abia în anul 2014.

Potrivit unui comunicat difuzat de guvern, reuniunea de luni a fost necesară 'pentru a verifica şi analiza datele privitoare la semnalele de creştere', care se vor concretiza în toamna anului în curs. Dar, se mai scrie în acest comunicat, redresarea economică a ţării se bazează 'pe stabilitatea politică şi pe stabilitatea pieţelor financiare', care vor trebui să fie 'menţinute şi consolidate', notează principalul cotidian milanez.

Publicaţia La Repubblica de la Roma relevă faptul că polemicile dezlănţuite săptămâna trecută de fostul premier Silvio Berlusconi (condamnat în mod definitiv, pentru fraudă fiscală, la un an de închisoare) au creat 'probleme politice' şi 'au pus în pericol soarta guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta', condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), în ciuda faptului că liderul dreptei italiene, Silvio Berlusconi, a dat în ultimele zile numeroase asigurări, declarând că executivul Letta şi activitatea parlamentului trebuie 'să meargă înainte'.

Vorbind luni seară la Bolzano, în regiunea Trentino Alto Adige (în nordul Italiei), premierul Enrico Letta a subliniat că Italia nu îşi poate permite în această perioadă o criză politică. 'Avem nevoie de stabilitate, şi nu de o criză politică', a afirmat Letta, în cursul unei întâlniri cu preşedintele provinciei autonome Bolzano, Luis Durnwalder, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că, la Bolzano, Letta a mai susţinut că Italia 'are urgentă nevoie de o nouă lege electorală', pentru a depăşi actualele 'motive de instabilitate' care provoacă numeroase 'ameninţări de criză politică'. Fără o nouă lege electorală, alte alegeri generale ar da un rezultat 'care ar determina ulterioare situaţii de instabilitate', a declarat şeful executivului de la Roma.

'Italienii cer stabilitate şi răspunsuri concrete' din partea guvernului italian, a mai spus Letta, care a adăugat că nu îl interesează să lucreze 'numai pentru ca guvernul să dureze o zi în plus'. Tema principală este 'realizarea programului de guvern, pentru ca italienii să poată primi răspunsuri concrete şi fapte pozitive în materie economică şi financiară', potrivit premierului italian, declaraţie preluată de publicaţia amintită.

Italia este o ţară 'care se mişcă foarte încet', dar care are toate capacităţile necesare pentru a depăşi această gravă criză economică, 'cu condiţia să găsească acea stabilitate politică absolut indispensabilă pentru a putea reîncepe să crească', scrie şi cotidianul La Stampa din Torino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor