Chişinăul pregăteşte contramăsuri la iniţiativele Rusiei în regiunea separatistă Transnistria

Mediatori şi observatori ai procesului de negocieri pe marginea reglementării transnistrene au programată miercuri, 7 noiembrie, o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Epoch Times România
07.11.2012

Mediatori şi observatori ai procesului de negocieri pe marginea reglementării transnistrene au programată miercuri, 7 noiembrie, o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Se vor discuta probleme care au apărut recent în relaţiile dintre părţi (Chişinăul şi Tiraspolul): construcţia din bani ruseşti, la Tiraspol, a unui aeroport civil şi perspectiva deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse în Transnistria. Autorităţile de la Chişinău au atenţionat deja Moscova că se opun acestor iniţiative, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

De asemenea Chişinăul nu intenţionează să recunoască ca fiind a Republicii Moldova datoria Transnistriei la gaz. Propunerea ca datoria să fie considerată comună a venit din partea Moscovei. 'Considerăm că ei (Chişinăul) ne datorează bani. Dacă Transnistria este parte a Republicii Moldova, atunci aceasta este o datorie comună', a subliniat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a cărui vizită în Republica Moldova este aşteptată în perioada 16-17 noiembrie.

În prima zi a vizitei, Rogozin va lua parte la Chişinău la lucrările comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică şi va avea o întrevedere cu participanţii forumului economic ruso-moldovenesc, iar la 17 noiembrie se va deplasa la Tiraspol. În pofida faptului că săptămâna trecută mass-media anunţau că vizita vicepremierului rus ar putea fi amânată, Rogozin a infirmat această informaţie.

Reprezentant special al Rusiei în Transnistria, Dmitri Rogozin a subliniat că principalul scop al vizitei sale în Republica Moldova este ajungerea la un acord cu privire la deschiderea a două consulate ale Federaţiei Ruse: la Tiraspol (Transnistria) şi la Bălţi (nordul Republicii Moldova). 'Voi insista. Aceasta este poziţia mea principială şi eu mă voi duce (în Republica Moldova), însă doar pentru a pune problema înfiinţării consulatelor', a declarat vicepremierul rus. 'Rusia respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar şi Republica Moldova trebuie să respecte dreptul Rusiei de a-şi apăra cetăţenii', a notat Rogozin pe Twitter.

Potrivit lui Rogozin, reprezentanţii Republicii Moldova resping ideea deschiderii consulatului în Transnistria, pe motiv că acest lucru ar însemna de fapt recunoaşterea independenţei Transnistriei. De asemenea, Rogozin a explicat că Rusia vrea să deschidă consulate în acele localităţi unde există cei mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, amintind că 'un consulat nu este ambasadă' şi că ambasada Republicii Moldova se află la Chişinău.

Chişinăul, însă, nu intenţionează nici măcar să discute această problemă: autorităţile moldovene au atenţionat în repetate rânduri că propunerea Moscovei este inadmisibilă. Împotriva deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol este şi premierul Vlad Filat, iar înainte de Filat împotriva unei asemenea posibilităţi s-au pronunţat ministrul de externe, Iurie Leancă, şi preşedintele parlamentului, Marian Lupu.

Însă, spre deosebire de Tiraspol, Bălţi nu se află în regiunea separatistă, astfel că în acest caz refuzul autorităţilor moldovene nu este unul tocmai convingător, este de părere Nezavisimaia Gazeta. În acest context, cotidianul rus aminteşte că România a deschis fără probleme, cu un an în urmă, consulate la Ungheni, Kahul şi Bălţi. De asemenea, mass-media de la Chişinău au anunţat recent că se intenţionează deschiderea unui consulat al Bulgariei, în oraşul Tvardiţa, unde locuiesc preponderent bulgari. Refuzul de a deschide un consulat al Rusiei la Bălţi nu corespunde principiilor privind respectarea minorităţilor naţionale, principii unanim susţinute în UE, în care Republica Moldova doreşte să se integreze, subliniază publicaţia rusă.

O altă dispută o constituie aeroportul din Tiraspol, care, potrivit liderului transnistrean Evgheni Şevciuk ar urma să primească doar avioane civile, însă, potrivit ministrului moldovean al transportului, Anatol Şalaru, acest aeroport va fi certificat pentru zboruri internaţionale doar atunci când Transnistria se va reintegra în Republica Moldova. Oficialul de la Chişinău a amintit că, potrivit practicii internaţionale, aeroportul trebuie să fie înregistrat la Organizaţia Internaţională de Aviaţie Civilă (ICAO).

În opinia analistului Viorel Cibotaru, directorul Institutului pentru studii europene, autorităţile transnistrene nu vor putea realiza acest proiect, din cauza faptului că avioanele transnistrene vor trebui să survoleze spaţiul aerian al Ucrainei, care este membră a tuturor acordurilor internaţionale, inclusiv a celor care prevăd securitatea zborurilor.

În afară de aceasta, Cibotaru a subliniat că 'cel puţin până la sfârşitul anilor 1990 aeroportul a fost în administrarea trupelor ruseşti, iar ca obiectiv militar intră sub incidenţa acordurilor internaţionale, inclusiv a Tratatului privind armele convenţionale în Europa (CFE)'. 'Aeroportul se află în apropierea zonei de securitate, iar acest lucru este direct legat de reglementarea conflictului moldo-transnistrean', a atenţionat analistul.

La rândul său, politologul transnistrean Andrei Safonov declară că Tiraspolul va obţine un nou atribut al independenţei dacă va reuşi să deschidă un aeroport civil sau cel puţin să modernizeze aeroportul militar moştenit de la Armata a 14-a. Potrivit lui Safonov, acest scop corespunde noii strategii de politică externă a Tiraspolului, care a făcut din recunoaşterea pe plan internaţional a Transnistriei prioritatea sa absolută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor