Chinezii vor produce tractoare la Brasov

Epoch Times România
18.11.2008

HOYO — SHK Modern Agricultural Equipment, reprezentantul pentru Europa al Shantuo Agricultural Machinery Equipment, din China, va investi 20 milioane de doalri intr-o fabrica de ansamblat tractoare de mica putere in judetul Brasov, anuntand o produtie de 100.000 de unitati in perioada 2009-2012.

HOYO — SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd., reprezentant unic pentru Europa al Shantuo Agricultural Machinery Equipment Co. Ltd., va ansambla tractoare la Brasov, pe o platforma industriala de 50.000 metri patrati, care va fi deschisa la inceputul anului 2009.

Ionel Blanculescu, reprezentantul firmei care a asigurat consultanta companiei HOYO pentru investitia de la Brasov, a prezentat, luni, intr-o conferinta de presa, detaliile proiectului, a carui valoare se va ridica la 20 de milioane de dolari.

Investitia presupune crearea unei platforme de montaj al tractoarelor, kit-urile pentru aceste utilaje urmand sa fie aduse din China.

Pentru inceput, vor fi angajati 150 de muncitori, numarul lor urmand sa creasca pana la 500, odata cu extinderea fabricii. Investitorii promit sa angajeze oameni din randul disponibilizatilor de la fosta uzina Tractorul, consultantul proiectului precizand ca "existenta mainii de lucru si experienta internationala a fostei uzine de tractoare de la Brasov este unul dintre elementele care au atras atentia concernului chinez".

Platforma pe care se vor ansambla tractoarele se va intinde pe o suprafata de 50.000 de metri patrati, insa locul in care va functiona fabrica nu a fost stabilit, fiind luate in calcul trei variante.

"In 3 decembrie o delegatie de la HOYO SHK se va deplasa la Brasov pentru a vedea locatia castigatoare din cele trei, iar la inceputul anului vom pune bazele platformei de montaj. Este o investitie de tip greenfield, in maximum sase luni va fi gata fabrica si se vor face deja tractoare in 2009", a precizat Ionel Blanculescu, fost ministru pentru coordonarea autoritatilor de control.

Blanculescu a mentionat ca producatorul chinez se va orienta in special pe productia de tractoare de 20-30 de cai putere, avand in vedere ca pe piata romaneasca peste 65% dintre tractoare au 65 de cai putere sau mai mult.

"In Romania exista 174.000 de tractoare pentru agricultura. Dintre acestea, 80% si-au indeplinit deja norma, fiind uzate fizic si moral. In plus, Romania are 9 milioane de hectare suprafata arabila, deci fiecarui tractor ii revine 54 de hectare. La nivelul Uniunii Europene, aceasta norma este de 12 hectare/tractor sau chiar mai putin. De aceea, in Romania este nevoie de aproximativ 40.000 de tractoare. In aceste conditii, pentru producatorul chinez piata romaneasca este una extrem de atractiva", a explicat Blanculescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor