Chinezii "sar peste firewall" pentru a căuta informaţii despre Falun Gong

Oamenii din China continentală sunt foarte interesaţi să afle mai multe despre practica spirituală Falun Gong, comparativ cu orice alt subiect. Aceasta este concluzia sugerată de o listă de 25 dintre cele mai vizitate site-uri wiki în limba chineză din 2012, întocmite de echipa de suport tehnic a wiki.

Cele mai vizitate 10 site-uri wiki din China sunt: ​​1. Baidu, un motor de căutare chinez; 2. Favicon (un site care oferă pictograme pentru anumite site-uri); 3. Wiki; 4. Falun Gong; 5. Adult Video (AV) Idol list; 6. Wang Lijun; 7. Bo Xilai; 8. AV Idol; 9. Masacrul din Piaţa Tiananmen; 10. "Running Man" (o emisiune coreeană populară).

Dintre cele 10 site-uri, 4 au legătură cu politica din China. Ele au numărul 4, 6, 7 şi 9. Tentativa de dezertare a fostului şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, ocupă locul 6, iar căderea ulterioară de la putere a lui Bo Xilai - şeful lui Wang Lijun - este pe locul 7, ambele având loc în 2012. Deci nu este surprinzător faptul că ele sunt în top 10.

Falun Gong s-a răspândit pentru prima dată în China în 1992, iar regimul chinez a început persecuţia împotriva acestei practici din 1999. Masacrul din Piaţa Tiananmen s-a întâmplat în 1989. Chiar dacă Falun Gong este situat pe locul 4 şi masacrul din Piaţa Tiananmen este pe locul 9, nu sunt poveşti recente, ele încă sunt în top zece.

Informaţiile furnizate pe site-urile chineze wiki sunt ca o enciclopedie cu referinţe. Informaţiile sunt în cea mai mare parte reale şi neutre. Mulţi oameni caută diverse informaţii pe wiki, dar deoarece Partidul Comunist Chinez (PCC) se teme de ce se va întâmpla dacă publicul larg ar cunoaşte adevărul despre anumite lucruri, blochează accesul oamenilor la wiki.

Cei care doresc să acceseze wiki din interiorul Chinei trebuie să utilizeze un software de Internet care îi ajută să eludeze Marele Firewall, poreclit "sărind peste firewall." În ultimii ani, pe măsură ce acest software a devenit popular, din ce în ce mai multe persoane au dobândit acces la wiki.

Vizitatorii din China continentală reprezintă marea majoritate a vizitatorilor de pe site-urile wiki chineze. Prin urmare, statisticile privind cele mai vizitate site-uri wiki reflectă opinia publică şi interesele oamenilor din China continentală.

Cei care ocolesc firewall-ul sunt cei mai interesaţi să ştie aspectele blocate de PCC. Persecuţia împotriva Falun Gong şi masacrul din Piaţa Tiananmen sunt cele mai grave incidente care au implicat crime în masă efectuate de PCC din epoca lui Mao încoace. Ele au şi cele mai mari implicaţii în politica actuală din China.

Faptul că Falun Gong este clasat înaintea lui Bo Xilai este surprinzător, dar are sens. Pe de o parte, cei mai mulţi oameni nu practică Falun Gong, iar Falun Gong nu are o importanţă majoră în ceea ce priveşte economia sau divertismentul. Pe de altă parte, scandalul Bo Xilai a subliniat importanţa opririi persecuţiei împotriva Falun Gong, în special pentru cei care citesc analizele publicate de The Epoch Times.

Cazul lui Bo Xilai a antrenat un ultim efort al fracţiunii lui Jiang Zemin de a se agăţa de putere, efort pe care această facţiune trebuia să-l facă pentru a evita să fie trasă la răspundere pentru crimele comise împotriva practicanţilor Falun Gong. Pe măsură ce cititorii au înţeles această conexiune, ei au vrut să afle mai multe informaţii despre Falun Gong.

În plus, practicanţii Falun Gong din interiorul şi din afara Chinei au demascat continuu propaganda regimului comunist împotriva Falun Gong, spunând oamenilor din China ce este Falun Gong şi cât este de persecutată practica. Prin urmare, mulţi chinezi doresc să afle mai multe informaţii.

Nu este de mirare că Falun Gong a fost subiectul care i-a interesat cel mai mult pe cititorii wiki.

Pe locul 22 este Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong, care l-a surclasat pe Xi Jinping în topul subiectelor căutate de chinezi. Noul lider suprem al PCC s-a clasat pe locul 25.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii