China vrea o parte din Canalul Panama

Pe lângă propunerea de a crea un nou canal în Nicaragua, China mai vrea să investească în al patrulea set de ecluze al Canalului Panama.
Nava nord-coreeană Chong Chon Gang reţinută în Panama (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)
Joshua Philipp
14.08.2014

Pe lângă propunerea de a crea un nou canal în Nicaragua, China mai vrea să investească în al patrulea set de ecluze al Canalului Panama.

Administratorul Canalului Panama, Jorge Quijano, s-a întâlnit recent cu delegaţia chineză, condusă de Compania de Inginerie a Porturilor (CHEC) şi de reprezentantul Biroului de Dezvoltare a Afacerilor dintre China şi Panama, Wei Hua Wang.

„Noi explorăm participarea noastră în toate proiectele Canalului, în special în designul, construcţia şi finanţarea unui al Patrulea Set de Ecluze”, a declarat Mo.

CHEC este una dintre cele mai mari companii de stat a Chinei care are operaţiuni externe, potrivit companiei de investigare a afacerilor, Hoovers. Este o ramură a Companiei de Construcţii şi Comunicaţii a Chinei care s-a specializat în construcţia porturilor şi a canalelor.

CHEC îşi mută sediul regional în Panama.

Canalul Panama este de fapt format din două canale, în prezent, fiecare cu propriul set de ecluze. Asta urmează să se schimbe până la finalul anului 2015. Construcţia celui de-al treilea canal a început în 2007, şi este unul din cele mai mari proiecte de construcţii care are loc în lume, în acest moment. Există de asemenea un proiect şi pentru extinderea canalului.

Cel de-al treilea nivel de ecluze va permite navelor mai mari să treacă prin canal.

Totuşi, înainte de terminarea canalului, în decembrie 2015, China negocia deja cu autorităţile din Panama pentru construirea celui de-al patrulea set de ecluze.

Mişcarea extinde eforturile regimului chinez de a obţine influenţă asupra punctelor cheie ale transporturilor globale. Pe lista eforturilor sale se află atât revendicarea a 80% din Marea Chinei de Sud, prin care trec aproximativ 50% din transporturile de barje petroliere de pe glob, cât şi un posibil acord pentru portul grec, Piraeus, cunoscut drept „poarta Europei”.

Administratorul Canalului Panama, Quijano, a anunţat, în iunie, că un al patrulea set de ecluze nu este fezabil din punct de vedere financiar, în momentul de faţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor