China va deveni anul acesta cel mai mare client de gaze naturale prin conducte al Rusiei

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
22.10.2024

Fluxurile de gaze ruseşti către Europa sunt în scădere, dar China intervine şi va deveni în acest an cel mai mare client de gaze prin conducte al Rusiei, potrivit Business Insider.

Gazprom, gigantul energetic rus deţinut de stat, a exportat 23,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale către China în primele nouă luni ale anului, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Bloomberg.

Aceste fluxuri depăşesc cele 22,5 miliarde de metri cubi de gaz exportat prin gazoduct către Europa în aceeaşi perioadă, punând China pe cale să depăşească Europa ca cel mai mare client de gaze naturale al Rusiei în 2024.

Creşterea fluxurilor către China vine în contextul în care Gazprom a devenit din ce în ce mai dependentă de cererea de energie din partea celei de-a doua mari economii a lumii. Europa a fost mult timp cel mai mare partener energetic al Rusiei şi a primit odată până la 40% din gazele sale de la Moscova, însă fluxurile au scăzut de la invazia împotriva Ucrainei din 2022.

De la invazie, Europa a impus o serie de restricţii asupra fluxurilor de gaze ruseşti către continent, ceea ce a determinat Gazprom să înregistreze prima sa pierdere netă anuală din 1999 şi o scădere cu 40% a veniturilor din gaze anul trecut.

Gazprom a declarat recent că probabil nu va recupera vânzările pierdute din cauza războiului timp de cel puţin un deceniu, deşi unele ţări din UE, precum Ungaria, Slovacia şi Austria, continuă să se bazeze pe produsele energetice ruseşti.

Între timp, acordul dintre Gazprom şi compania energetică de stat din Ucraina expiră în decembrie, iar dacă Ucraina nu îl reînnoieşte, aproximativ jumătate din fluxurile de gaze către Europa ar putea fi blocate. Rusia ar putea pierde astfel până la 6,5 miliarde USD pe an.

Relaţia Gazprom cu China s-ar putea consolida în lunile următoare, pe fondul unei serii de planuri de intensificare a schimburilor comerciale.

În urma unui acord încheiat luna trecută, compania intenţionează să intensifice utilizarea conductei Power of Siberia până la capacitatea sa maximă de export mai târziu în acest an, puţin mai devreme decât obiectivele anterioare pentru începutul anului viitor. Măsura ar creşte fluxurile zilnice către nivelul maxim contractual de 38 de miliarde de metri cubi pe an.

Gazprom pregăteşte, de asemenea, mai multe legături noi către China, inclusiv una din estul îndepărtat al Rusiei, care ar exporta o capacitate maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an şi care ar urma să fie lansată în 2027. O altă legătură, Power of Siberia 2, este în discuţie şi ar creşte fluxurile de gaze ale ţării către China la aproape 100 de miliarde de metri cubi pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor