China testează din nou un vehicul nuclear hipersonic
alte articole
Vehiculul de atac ultra-rapid, cunoscut sub numele de vehicul aerian supersonic DF-ZF, a fost propulsat cu ajutorul unei rachete balistice lansate de la centrul de testare nucleară Wuzhai din provincia centrală chineză Shanxi, conform oficialilor chinezi ai apărării.
DF-ZF s-a separat de racheta balistică în apropiere de limita atmosferei şi apoi a zburat către o zonă de impact situată la câteva mii de kilometri depărtare în vestul Chinei, au declarat oficiali familiarizaţi cu detaliile testului.
Testul de zbor al DF-ZF a fost monitorizat de agenţiile americane de spionaj.
Vehiculul a atins, în timpul testului, viteze ce au depăşit Mach 5, sau de cinci ori viteza sunetului.
Comandantul Bill Urban, purtător de cuvânt al Pentagonului, a refuzat să comenteze. „Nu comentăm asupra testării unor arme specifice ale Republicii Populare Chineze, dar monitorizăm cu atenţie modernizarea armatei chineze”, a declarat Urban pentru Washington Free Beacon.
Este cel de-al şaselea test de zbor al vehiculului hipersonic începând de anul trecut.
Duminică, cu o zi înaintea testării, website-ul China Spaceflight a raportat faptul că va avea loc un test, bazându-se pe anunţul guvernului chinez în privinţa închiderii spaţiului aerian de-a lungul a ceea ce a devenit în cele din urmă zona folosită pentru testarea hipersonicului. Website-ul a raportat că restricţiile privind spaţiul aerian au fost similare cu cele aplicate în cadrul testării precedente a DF-ZF, din luna august.
Spaţiul aerian a fost închis traficului aerian comercial şi militar între orele 12:53 a.m. şi 1:40 a.m., ora Beijingului, în 23 noiembrie.
Celălalt test al DF-ZF a avut loc în 19 august, vehiculul fiind de asemenea lansat din Wuzhai, şi, asemenea zborului de luni, a fost considerat un succes.
Agenţiile americane de informaţii au evaluat DF-ZF ca fiind un vehicul nuclear de livrare a rachetelor chineze, cu manevrabilitate ridicată şi viteze mari de deplasare care îi permite să străpungă sistemele de apărare antirachetă ale SUA, în prezent proiectate să contracareze rachete balistice cu traiectorii mai previzibile.
În plus, China ar putea să folosească DF-ZF pentru a dezvolta o capabilitate de atac rapidă la nivel global, conform specialiştilor militari.
Se bănuieşte că vehiculul poate atinge viteze cuprinse între Mach 5 şi Mach 10, sau între 6.173 km/h şi 12.359 km/h.
Frecvenţa mare a testelor acestui hipersonic este o indicaţie a faptului că Beijingul acordă o prioritate ridicată programului său pentru armament şi că face progrese rapide.