China, temă centrală a campaniei electorale a SUA

Deşi între Ohio şi Beijing sunt 11.000 de kilometri, China a devenit o prezenţă constantă în campania electorală americană. Aici, în Middle West, candidaţii se critică reciproc, mai ales pe tema creşterii competitivităţii gigantului asiatic. Mitt Romney îi reproşează preşedintelui Barack Obama că guvernul său nu a adoptat sancţiuni împotriva Chinei ca urmare a menţinerii forţate a cursului său valutar. Iar Obama contraatacă, acuzându-l pe candidatul republican că a expatriat locurile de muncă în această ţară, notează ziarul El Pais
Preşedintele Barack Obama şi candidatul republican Mitt Romney. (STF / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.10.2012

Deşi între Ohio şi Beijing sunt 11.000 de kilometri, China a devenit o prezenţă constantă în campania electorală americană. Aici, în Middle West, candidaţii se critică reciproc, mai ales pe tema creşterii competitivităţii gigantului asiatic. Mitt Romney îi reproşează preşedintelui Barack Obama că guvernul său nu a adoptat sancţiuni împotriva Chinei ca urmare a menţinerii forţate a cursului său valutar. Iar Obama contraatacă, acuzându-l pe candidatul republican că a expatriat locurile de muncă în această ţară, notează ziarul El Pais.

Ohio este un stat crucial pentru candidaţi: amândoi l-au vizitat miercuri şi vor continua să-l viziteze până în ziua alegerilor. 'Adversarul meu susţine că va lupta împotriva Chinei', a spus recent preşedintele la o vizită în oraşul Kent. 'Este un mesaj care contrazice toţi anii în care el a profitat de pe urma locurilor de muncă pe care le-a trimis în China. Vulpea vine acum şi ne spune că trebuie să ţinem coteţele găinilor bine închise'. Este o critică recurentă a lui Obama. Şi nu doar a lui.

Cheryl Randecker, în vârstă de 52 de ani, din Freeport, Illinois, a parcurs 760 de kilometri pentru a protesta împotriva mitingului lui Romney din Columbus, capitala statului Ohio. El lucrează de 33 de ani la Sensata, o fabrică de senzori auto, care a fost cumpărată recent de filiala companiei Bain Capital, pe care a condus-o Romney între 1984 şi 1999. Noii patroni i-au avertizat pe cei 170 de angajaţi că în noiembrie vor fi concediaţi, iar posturile delocalizate în China. 'Romney spune ca va pune capăt distrugerii locurilor de muncă, dar compania fondată de el expatriază locurile de muncă în China. El a pus bazele firmei Bain Capital şi modului său de a face afaceri', explică el .

Bain Capital cumpără firme, le plăteşte datoriile şi apoi le vinde obţinând profit. În fiecare an Romney câştigă milioane de dolari din aceste investiţii financiare. Recent, preşedintele a îngheţat vânzarea a patru fabrici eoliene din Oregon unei companii chineze, invocând faptul că se află prea aproape de o bază militară. Iar în urmă cu trei săptămâni a denunţat Beijingul la Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru subvenţiile acordate exporturilor auto, presupus ilegale. Campania democrată a utilizat aceste cazuri pentru a demonstra mâna forte a lui Obama împotriva Chinei.

Pentru alegătorii republicani lucrurile se văd însă altfel. 'Obama nu ţine seama de ameninţarea Chinei', asigură Robert Branch, în vârstă de 54 de ani, din Dayton. 'Vrea să rămânem la fel de competitivi? Să aibă atunci grijă ca China să respecte aceleaşi norme ca şi noi. Să nu mai pună atâtea piedici extracţiei cărbunelui, de exemplu. Aici avem grijă de mediul înconjurător. Pe China nu o interesează acest lucru şi devine mai competitivă decât noi în acest domeniu', spune el.

Candidatul republican îşi justifică ideile. 'Dacă există comerţ liber cu alte naţiuni, se creează locuri de muncă. Dacă aceste naţiuni încalcă însă regulile, sunt suprimate locurile de muncă. China nu respectă regulile. Iar eu nu voi permite ca acest lucru să continue', a spus Romney la mitingul de la Dayton. Se pare că subiectul China a devenit o parte importantă a campaniei prezidenţiale şi va rămâne aşa până cel puţin înainte de alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor