'Revoluţia' lui Chavez nu oferă un model politic, dar va fi resimţită dincolo de America Latină

''Revoluţia'' din Venezuela nu oferă un model politic care poate fi transplantat direct în altă parte, nu în ultimul rând pentru că veniturile din petrol îi permit preşedintelui reales Hugo Chavez să direcţioneze resursele spre săraci, fără a ataca grav interesele celor bogaţi.
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez. (JUAN BARRETO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.10.2012

''Revoluţia'' din Venezuela nu oferă un model politic care poate fi transplantat direct în altă parte, nu în ultimul rând pentru că veniturile din petrol îi permit preşedintelui reales Hugo Chavez să direcţioneze resursele spre săraci, fără a ataca grav interesele celor bogaţi. Dar programele sale sociale inovatoare şi succesul în aducerea resurselor ţării sub control public oferă lecţii oricui este interesat de noi forme ale politicii socialiste din restul lumii, se arată într-un comentariu semnat de Seumas Milne, editorialist şi editor asociat la cotidianul britanic The Guardian..

În pofida problemelor şi punctelor slabe, Venezuela şi aliaţii săi din America Latină au demonstrat că nu mai este necesar să accepţi un model economic falimentar, aşa cum fac încă mulţi social-democraţi din Europa. Cinismul şi ignoranţa alimentată de mass-media i-au împiedicat pe mulţi care se identifică în mod natural cu transformarea Americii Latine să recunoască importanţa acesteia. Realegerea lui Chávez a asigurat că procesul va continua şi că spaţiul pentru alternativele secolului XXI vor creşte, susţine semnatarul articolului.

Transformarea Americii Latine reprezintă una dintre schimbările decisive care remodelează ordinea globală, apreciază editorialistul. Valul de schimbare progresivă care a cuprins regiunea în ultimul deceniu a adus la guvernare o serie de executive socialiste şi social-democrate, care au redistribuit bogăţia şi puterea şi au respins ortodoxia neoliberală occidentală. În acest proces au demonstrat restului lumii că există alternative economice şi sociale în secolul XXI.

Victoria lui Hugo Chavez în alegerile prezidenţiale de duminică, 7 octombrie, are o semnificaţie dincolo de Venezuela, sau chiar de America Latină, consideră analistul. În pofida afirmaţiilor că valul progresist din America Latină s-a epuizat, guverne de stânga şi centru-stânga continuă să fie realese - din Ecuador până în Brazilia şi din Bolivia până în Argentina - deoarece acestea au redus sărăcia şi inegalitatea şi au preluat controlul resurselor energetice în beneficiul majorităţii excluse.

Potrivit semnatarului articolului, Chavez a folosit veniturile Venezuelei din petrol şi întreprinderile de stat pentru a reduce sărăcia la jumătate iar sărăcia extremă cu 70%, extinzând masiv accesul la sănătate şi educaţie, crescând salariul minim şi pensiile, reducând la jumătate şomajul şi acordând comunităţilor din cartierele sărace un control direct asupra programelor sociale.

Campania opoziţiei finanţată de SUA, în opinia analistului, a fost mult mai sofisticată decât în trecut. Contracandidatul lui Chavez, Henrique Capriles, s-a prezentat pe sine ca fiind de 'centru-stânga', în pofida formaţiei sale de dreapta radicală şi a promis ''să menţină'' anumite programe sociale ale lui Chavez.

Chavez s-a dovedit a fi cel mai de succes, din punct de vedere electoral, lider radical de stânga din istorie, ţine să sublinieze editorialistul. Realegerea lui va ajuta la consolidarea procesului de schimbare de pe continentul latino-american, susţine acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor