Rusia susţine că nu va reînnoi acordul privind armamentul cu SUA

Rusia nu va reînnoi un acord vechi de decenii cu Washingtonul privind dezmembrarea armelor nucleare şi chimice, atunci când acesta va expira anul viitor, a afirmat miercuri ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov.
Serghei Riabkov în New York, arhivă (DON EMMERT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2012

Rusia nu va reînnoi un acord vechi de decenii cu Washingtonul privind dezmembrarea armelor nucleare şi chimice, atunci când acesta va expira anul viitor, a afirmat miercuri ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, potrivit unui raport Reuters.

Încetarea acordului din 1991, care a fost reînnoit de două ori până acum, este cea mai recentă dintr-o serie de tensiuni în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia şi aruncă îndoială asupra viitorului mult lăudatei "resetări" a relaţiilor dintre duşmanii din timpul Războiului Rece.

"Baza programului este un acord din 1991, care, în virtutea momentului în care a fost conceput şi a modului în care a fost elaborat şi pregătit, nu respectă standarde foarte înalte. Acordul nu ne satisface, în special având în vedere noile realităţi," a fost el citat de Interfax.

Proiectul, destinat demontării armelor nucleare şi chimice în fosta Uniune Sovietică, a fost ratificat de Rusia în 2006 şi urmează să expire în 2013. El a declarat că acesta a dus la dezactivarea a mai mult de 7650 de focoase strategice.

Riabkov a declarat că Rusia are acum banii necesari efectuării propriilor sale programe şi că Moscova este interesat de continuarea parteneriatelor cu ţările din lumea a treia.

O serie de acorduri bilaterale, inclusiv cel mai recent tratat START privind armele nucleare, intrat în vigoare în februarie 2011, au construit fundaţia pentru "repornirea" relaţiilor SUA-Rusia iniţiată de Washington, atunci când preşedintele Barack Obama a preluat funcţia în 2008.

Acest tratat scade cantitatea de stocuri de arme cu rază lungă de acţiune.

Dar relaţiile au fost tensionate recent, mai ales de decizia Moscovei de a închide biroul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională de la Moscova, despre care criticii spun că face parte dintr-o represiune mai largă a Kremlinului asupra grupurilor pro-democraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor