China şi Rusia construiesc bombe “super-EMP” pentru un “război blackout”
alte articole
Câteva naţiuni, inclusiv China şi Rusia, construiesc bombe nucleare puternice concepute să genereze valuri de super-impulsuri electromagnetice (super-EMP), capabile să distrugă toate dispozitivele electronice – de la calculatoarea până la reţele electrice – pe suprafeţe de sute de km, potrivit unui studiu al Congresului publicat de Washington Free Beacon.
Un raport realizat de fosta Comisie pentru Evaluarea Ameninţărilor împotriva Statelor Unite din partea Atacurilor EMP, dezvăluie pentru prima dată detalii privind modul în care sunt integrate armele nucleare EMP în doctrinele militare ale Chinei, Rusiei, Coreei de Nord şi Iranului.
Raportul dezvăluie cum ar putea folosi aceste state atacuri EMP în teatre de război din Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat, Europa şi America de Nord.
“Atacul nuclear EMP face parte din doctrinele, planurile şi exerciţiile militare ale Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului, fiind considerat o nouă metodă revoluţionară, alături de atacuri cibernetice şi sabotaje, pentru a desfăşura un război împotriva forţelor militare şi infrastructurilor civile critice”, susţine raportul.
“Această nouă metodă de război este numită în diferite feluri de multe naţiuni. În Rusia, China şi Iran este numită: război de generaţia a şasea, război non-contact, război electronic, război informaţional total şi război cibernetic”.
Războiul nuclear-electronic este de asemenea numit “războiul Blackout” pentru că afectează toate dispozitivele electronice.
Atacurile EMP vor fi desfăşurate la altitudini atât de mari încât nu vor produce explozii sau alte efecte imediate dăunătoare pentru oameni. În schimb, trei tipuri de valuri EMP în câteva secunde vor afecta dispozitivele electronice şi, astfel, loviturile nu sunt privite de adversari ca un act de război nuclear, potrivit Washington Free Beacon.
“Potenţialii adversari înţeleg că milioane de oameni ar putea muri de pe urma efectelor secundare pe termen lung ale atacurilor cibernetice şi cu EMP care provoacă căderi extinse ale reţelelor naţionale de electricitate şi alte infrastructuri critice pentru susţinerea vieţii”, a precizat raportul.
Atacurile sunt privite de planificatorii militari inamici ca mijloace prin care se pot provoca relativ uşor distrugeri în masă şi forţarea opozanţilor să capituleze.
Atacurile EMP pot fi ajustate în funcţie de mărimea zonei luate în vizor şi a intensităţii valului prin detonarea la altitudini diferite. Cu cât detonarea are loc mai aproape de Pământ, atât este mai puternic pulsul. Cu cât este mai mare altitudinea, cu atât este mai mare zona de impact.
“O singură armă nucleară poate efectua un atac EMP împotriva unei ţinte de mărimea Americii de Nord. Orice armă nucleară detonată la o altitudine de 30 km sau mai mai mare va genera un EMP potenţial catastrofal”, a precizat raportul.
Bombele super-EMP produc raze gamma ce generează un câmp EMP care în punctul maxim atinge 200.000 de volţi pe metru – suficient pentru a afecta comunicaţiile strategice şi sistemele de informaţii. China, Rusia şi probabil Coreea de Nord aparent ar dispune de aceste arme, potrivit Comisiei. SUA nu are nicio armă super-EMP în arsenalul său.
Bombele nu necesită precizie şi armele nu necesită un vehicul de reintrare, scut împotriva căldurii sau amortizoare de şoc necesare pentru focoasele nucleare detonate în atmosferă deasupra ţintelor.
Armele pot fi livrate printr-o varietate de mijloace, precum: sateliţi; rachete cu rază lungă sau medie; rachete cu rază scurtă lansate de pe o fregată; unele rachete de croazieră şi rachete anti-navă; lansate de avioane de vânătoare sau jet-uri comerciale; sau lansate dintr-un balon meteorologic.
Pentagonul a aprobat publicarea raportului desecretizat după o evaluare de securitate şi oferă grafice care arată pentru prima dată într-o publicaţie guvernamentală oficială cum pot detonările nucleare la altitudini cuprinse între 29 km şi 399 km deasupra Pământului să producă valuri electronice direcţionate care cuprind până la 2400 de km, potrivit Washington Free Beacon.
Unele fragmente ale raportului sunt redactate pentru a preveni adversarii să afle vulnerabilităţile electronice ale SUA.
În plus, raportul arată cum Iranul – un stat pe care agenţiile de informaţii americane l-au evaluat ca aflându-se la un an distanţă de construirea unei arme nucleare – ar putea folosi o singură armă nucleară lansată cu ajutorul unei rachete cu rază medie pentru a arunca în întuneric Israelul, Egiptul sau Arabia Saudită fără să creeze pagube produse de explozii.
De asemenea, China ar putea folosi arme EMP pentru a arunca Taiwanul în “întuneric electronic” şi pentru a scoate din funcţiune grupuri de luptă maritime – care includ portavioane – ce urmăresc să apere Taiwanul în faţa unui atac din partea Beijingului, au susţinut diverşi analişti.