China: Folosirea inadecvată a toaletelor publice va fi amendată cu 100 de yuani
alte articole
Shenzhen, metropola chineză cu peste 10 milioane de locuitori, va trebui să se înveţe să folosească cu precizie extremă..... wc-ul, un obiect pe care toată lumea îl foloseşte, chiar dacă nimeni nu vorbeşte despre el de bună voie. Dar în aceste zile se discută. Obiectul este supus unei dezbateri, dar, de asemenea, a provocat şi râsul, în special în reţelele sociale. Motivul? Pentru cei care nu pot lovi centrul wc-ului - atunci când aceştia sunt în toaletele publice – porneşte amenda. O amendă destul de piperată (pentru China): 100 de yuani, care sunt echivalentul a 12 euro.
Ştirea - dacă nu ar fi fost raportată de Agenţia franceză AFP şi, de asemenea, publicată de BBC - sună ca o farsă. Aceasta însă nu pare a fi cazul, suntem în China. Aici, în oraşele mari, cele mai multe toalete publice sunt clădiri comunale, fără nici un confort: de cele mai multe ori nimic mai mult decât o serie de găuri într-o podea de beton. Chinezii sunt adesea nevoiţi să le utilizeze, deoarece nu toate casele au o baie privată. Şi acum, cei care "vor greşi centrul" îşi vor ispăşi pedeapsa.
"Folosirea necivilizată a toaletelor publice va fi amendată cu 100 de yuani de către autorităţi", a declarat un oficial al administraţiei municipale pentru France Presse. Cu toate acestea, în proiectul de lege nu se specifică "cât de multă urină trebuie să ajungă în afara wc-ului pentru a impune pedeapsa”. Noile reguli ar putea intra în vigoare deja de luna viitoare.
Între timp, în China, pe reţeaua socială Weibo intenţia directorilor din Shenzhen a fost comentată cu mult sarcasm. Un utilizator, oarecum amuzat, scrie: "În administraţia publică se vor crea astfel noi locuri de muncă. Şi o nouă figură: inspectorul igienic, care va trebui să se aşeze în spatele celui care merge în baie". Un altul adaugă: "Măsuri excepţionale, presupun că se va crea o medie de cel puţin 20 de noi locuri de muncă pentru fiecare toaletă publică” . Un al treilea, mai conştiincios, a declarat: "Este mai bine să nu fie dată nicio regulă decât una care nu poate fi aplicată".