China cumpără masiv, nestingherită, ţiţei iranian. Biden se face că nu observă

Preţul mare la pompe în SUA, accentuat de invazia Rusiei în Ucraina, riscă să împingă spre un nou acord cu Iranul, spre disperarea israelienilor
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)
A.P.
02.03.2022

Iranul a fost supus unor sancţiuni paralizante în privinţa exporturilor de petrol în ultimii ani, dar asta nu a oprit China, ale cărei importuri de petrol iranian au crescut, au declarat pentru Reuters brokerii şi firmele de urmărire a navelor, transmite Zerohedge.

Cumpărătorii chinezi intensifică achiziţiile de ţiţei la preţuri scăzute, pe măsură ce indicele de referinţă internaţional pentru ţiţeiul Brent creşte şi depăşeşte orice riscuri ale sancţiunilor americane.

După cum notează Reuters, importurile chineze de ţiţei iranian au continuat să crească vertiginos în acest an, în ciuda sancţiunilor care, dacă vor fi aplicate vreodată, ar permite Washingtonului să blocheze tranzacţiile SUA cu cei care le încalcă.

Importatorii chinezi au depăşit achiziţii de 700.000 bpd în ianuarie, conform estimărilor a trei companii de urmărire a tancurilor petroliere, depăşind chiar vârful de 623.000 bpd înregistrat de vama chineză în 2017, înainte ca fostul preşedinte Trump să reimpună sancţiuni, în 2018, asupra exporturilor de petrol iraniene.

Una dintre companiile de urmărire a traficului petrolier a declarat că importurile Chinei între noiembrie şi decembrie au fost în medie de 780.000 bpd.

O mare parte din achiziţii provine de la rafinăriile "independente" din China (cunoscute şi sub denumirea de „ceainice”), care, au spus comercianţii, au acceptat ţiţeiul mai ieftin al Iranului, deoarece preţurile pentru Brent au crescut luna trecută de la 77 USD la 91 USD per baril.

Firma de consultanţă Petro-Logistics, care urmăreşte fluxurile de petrol, a declarat că exporturile totale de ţiţei ale Iranului au crescut în decembrie la peste 1 milion bpd, cel mai mare volum din ultimii trei ani.

„Exporturile de petrol ale Iranului sunt în mare parte către China, adesea prin rute complicate şi transbordări, şi, auxiliar, volume mici către Siria în fiecare lună”, a declarat directorul general Daniel Gerber.

Petro-Logistics se aşteaptă ca exporturile totale de petrol iraniene să ajungă la 800.000 bpd în ianuarie şi 700.000 bpd în februarie. O altă firmă de urmărire, OilX, a spus că 1 milion de bpd ar putea fi totalul atât pentru ianuarie, cât şi pentru februarie.

Importurile iraniene cresc pe măsură ce oficialii iranieni şi americani continuă negocierile pentru restabilirea acordului nuclear din 2015. Dacă se ajunge la un astfel de acord la Viena, ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale asupra Teheranului ar însemna că exporturile iraniene de ţiţei ar putea inunda lumea.

Criza ucraineană oferă probabil Iranului o poziţie mai puternică în negocieri, deoarece Brent a ajuns la peste 100 USD pe baril din cauza preocupărilor geopolitice.

Creşterea presiunii politice asupra preşedintelui Biden pentru a controla inflaţia, şi mai important, preţurile ridicate ale benzinei la pompă înainte de alegerile la jumătate de mandat ar putea face politicienii occidentali mai receptivi la un acord care va genera preţuri mai mici la pompele americane.

Vineri, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru WSJ că au mai rămas doar câteva zile până la rezolvarea diferenţei dintre Iran şi SUA şi obţinerea unui nou acord.

„Deciziile finale trebuie luate săptămâna aceasta, fie că avem un acord, fie că nu avem”, a declarat luni un oficial al uneia dintre ţările europene prezente la discuţii. „În contextul crizei internaţionale actuale, fereastra de oportunitate se închide”.

Între timp, se pare că SUA vor pedepsi ţările care încalcă sancţiunile, deşi nu vor îndrăzni să atingă China, deoarece o escaladare, în acest moment, ar putea fi fatală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor