China: Copii exploataţi în fabricile care lucrează pentru noul iphone "low cost"

.
. (Feng Li / Getty Images)

Pentru compania Apple în China, se profilează noi probleme la orizont: Apple a schimbat contractantul, dar nu şi condiţiile de muncă!

După nenumăratele scandaluri din fabrica Foxconn, gigantul taiwanez care şi-a câştigat porecla de "Fabrica de sinucidere" pentru seria de decese tragice ale unor tineri angajaţi care nu au rezistat presiunii, Apple se află din nou în centrul atenţiei, de data aceasta pentru ceea ce se întâmplă la Pegatron. Aceasta este, de asemenea, o companie din Taiwan, la care Apple a apelat doar pentru a încerca să-şi diversifice producţia şi pentru a nu fi legată numai de Foxconn şi de publicitatea negativă generată de aceasta.

Dar luni, China Labor Watch (CLW), un ONG cu sediul în New York, a denunţat condiţiile de muncă de la Pegatron citând mai mult de 80 de încălcări ale codului de muncă, industrial şi de mediu. Lista furnizată de CLW este foarte lungă şi variată: de la încălcarea legislaţiei de mediu, la obiceiul (comun în multe alte companii chineze) de a sechestra documentele muncitorilor pentru a-i preveni să plece, la condiţiile grele de viaţă în cadrul fabricii cât şi exploatarea muncii copiilor.

Printre problemele ridicate de CLW se enumeră, de asemenea, salariile prea mici, care ar obliga muncitorii la mai multe ore suplimentare, dar nu toate plătite în mod regulat.

Extrem de dăunător pentru imaginea Apple, este faptul că Pegatron este una dintre companiile în care, în conformitate cu CLW, s-ar genera unele componente ale noului iphone "low cost" – care nu a fost încă lansat pe piaţă şi care este învăluit în mister - şi care pentru Apple ar trebui să fie gloria noului sezon.

Din cauza aceastei versiuni economice a iphone-ului, CLW se întrebă ce a putut reduce Pegatronul pentru a fi capabil să câştige contractul pentru producerea de telefoane mobile din plastic la preţuri de chilipir.

Potrivit CLW, cei 700.000 de muncitori care lucrează la Pegatron, repartizaţi în trei fabrici diferite (două în zona industrială din Shanghai, a treia în afara de Suzhou), lucrează de la 66 la 69 de ore pe săptămână, mai mult decât suma maximă de 60 de ore impuse de Apple.

Pentru a răspunde acuzaţiilor organizaţiei CLW, Apple a anunţat că va face din nou un control în fabricile din China care produc în numele lor pentru a verifica validitatea acuzaţiilor.

În urma atenţiei pe care presa mondială a dedicat-o abuzurilor din fabricile Foxconn, în ianuarie 2012, Apple a decis să se alăture asociaţiei "Fair Labor Association", o uniune independentă de sindicate care efectuează verificări privind condiţiile de muncă.

Potrivit celor relatate de "Wall Street Journal", compania americană ar fi relevat deja unele dintre problemele raportate de CLW, inclusiv documentele confiscate în timpul inspecţiilor inopinate în fabrici, dar altele au trecut neobservate.