Alte sinucideri la Foxconn: trei muncitori se aruncă de pe acoperiş

Logoul firmei Foxconn International Holdings Ltd, Shenzhen, China. (Daniel Berehulak / Getty Images)
Mioara Stoica
22.05.2013

Conform rapoartelor organizaţiei americane non-guvernamentale China Labor Watch, care monitorizează condiţiile de muncă din China, au fost semnalate noi sinucideri în fabrica Foxconn din Zhengzhou, în provincia de est a Henan-ului, informează miercuri ziarul La Repubblica.

Ultimul caz a avut loc pe 14 mai, când un om de treizeci de ani s-a aruncat de pe acoperişul fabricii. Înaintea lui, pe 27 aprilie, un om de douăzeci şi trei de ani s-a lansat de la etajul al doisprezecelea al dormitorului fabricii. Anterior, un om de 22 de ani, angajat doar de două zile, s-a aruncat de pe acoperişul aceluiaşi dormitor. Nu se cunosc motivele acţiunilor lor, dar se pare că aceste sinucideri sunt din cauza condiţiilor de muncă din fabrică, numită infama "fabrică de sinucidere" şi care nu-şi dezminte numele.

Compania Foxconn a fost afectată în 2010 de un val de sinucideri - cunoscute fiind douăzeci - în mai multe sedii ale sale, ceea ce a provocat o senzaţie foarte mare deoarece cunoscuta Apple este una dintre cele mai mari companii care se aprovizionează de la Foxconn. Apple a impus, sub presiunea sindicatelor şi anumitor asociaţii americane, condiţii de lucru şi trai mai umane pentru angajaţii locali.

Compania taiwaneză a promis să mărească salariile cu până la 70%, dar mulţi se plâng de condiţiile de muncă şi cazare inumane din cămine. Angajaţii sunt obligaţi să lucreze multe ore zilnic şi trăiesc împreună în cămine mari. Viaţa se desfăşoară în „Compund” în curtea fabricii, iar angajaţii, majoritatea migranţi din alte provincii în căutarea surselor financiare, nu părăsesc niciodată locul de muncă.

Compania a anunţat în luna martie înfiinţarea unui sindicat creat chiar de către angajaţi, dar anunţul a fost etichetat drept o bătaie de joc la adresa angajaţilor, fiind considerat numai o metodă pentru a calma presiunea internaţională.

Există puţine informaţii care filtrează din interior, deoarece angajaţii semnează un angajament de a nu divulga nimic în afară şi, de asemenea, prin contract au obligaţia să nu se sinucidă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor