China cere SUA să abandoneze planurile de testare nucleară pe motivul "subminării stabilităţii globale"
alte articole
Cu două săptămâni în urmă, Washington Post dezvăluia o controversată ştire pe surse potrivit căreia „administraţia Trump a discutat dacă va efectua primul test nuclear din SUA din 1992”.
Wapo susţinea că subiectul a fost luat în mod serios în discuţie în cadrul unei şedinţe a unor înalţi oficiali de securitate naţională la Casa Albă, în pofida faptului că ideea nu a fost făcută cunoscută în spaţiul public de vreun oficial.
Deşi, după publicarea ştirii, analiştii se aşteptau la o reacţie din partea Rusiei, Ministerul de Externe chinez a emis un răspuns, avertizând Washingtonul într-un comunicat de presă, luni, că trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale asumate şi să renunţe la orice plan de a efectua teste nucleare.
"Insistăm ca Statele Unite să respecte cu stricteţe obligaţiile sale de a pune capăt testelor nucleare ... şi sperăm că va asculta comunitatea internaţională", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hua Chunying.
În ultima vreme, SUA a acuzat China şi Rusia că au efectuat „ilegal” teste nucleare la dimensiuni reduse, lucru pe care ambele ţări l-au negat.
În cazul regimului comunist chinez, se crede că armata este capabilă să ascundă astfel de teste într-un complex de testare subterană.
Între timp, Beijingul s-a arătat neinteresat de propunerea preşedintelui american Donald Trump pentru un nou pact privind armele nucleare care să implice China.
Trump a retras SUA din tratatul INF deoarece tratatul devenise învechit din punctul de vedere al dezvoltării tehnologice, acuzând Rusia de nerespectarea acordului, şi subliniind faptul că lăsa o vulnerabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea agresivă a Chinei, care nu era semnatară.