Newsweek: China îşi extinde tentaculele pe piaţa agricolă din România

(pexels.com)

În ultimii ani, cantităţi tot mai mari de cereale au ajuns din România în China prin intermediul celui mai mare jucător chinez de pe această piaţă, COFCO. Astfel, compania ia anual din ţară noastră cereale în valoare de aproximativ un miliard de euro, relatează Newsweek.

De asemenea, în afară de COFCO, pe piaţa românească de cereale, a cărei valoare se ridică la aproape 5 miliarde de euro anual, operează şi alte companii chineze, care cumpără silozuri şi companii din domeniul farma veterinar.

Politica de expansiune a COFCO poate fi urmărită la lucru şi în România, prin intermediul COFCO Internaţional România SRL. Firma românească este deţinută de către CIL Agri Enterprises BV (anterior, Nidera Agri Enterprises BV) & Concordia Trading BV – ambele fiind subsidiare ale COFCO, compania-mamă chineză.

În ultimul an fiscal pentru care există date publice, 2018, veniturile COFCO Internaţional România SRL au fost de 3,9 miliarde de lei (adică aproximativ 900 de milioane de euro). Profitul net, însă, a fost de o mie de ori mai mic: 3,9 milioane de lei (aproximativ 900.000 de euro). Numărul de angajaţi declarat oficial este de 75.

China a preluat şi activităţi de stocare cu activele aferente în România.

Articolul integral aici.