China: Articol vehement împotriva lui Xi Jinping devine viral, punându-i în pericol obţinerea celui de-al treilea mandat

Liderul comunist chinez Xi Jinping (JU PENG / POOL / AFP via Getty Images)
NICOLE HAO
14.02.2022

Un articol care îl critică vehement pe liderul comunist chinez Xi Jinping a fost lăsat să devină viral în China continentală, reflectând lupta intensă dintre diferitele facţiuni ale Partidului Comunist Chinez (PCC) şi impactul acesteia asupra guvernării lui Xi Jinping.

Experţii chinezi au afirmat că Xi Jinping s-ar putea să nu obţină al treilea mandat, lucru care va fi decis formal la cea de-a 20-a conferinţă a legislativului din această toamnă. "Liderul suprem" al Chinei a modificat cu succes Constituţia în 2018 pentru a elimina limitările mandatului.

„Articolul de 40.000 de cuvinte enumeră greşelile pe care Xi Jinping le-a făcut în politică, economie şi diplomaţie. Este un rezumat al guvernării lui Xi în ultimii nouă ani”, a declarat Li Hengqing, expert pe problemele Chinei la Institutul de Informaţii şi Strategie din Washington, pentru ediţia Epoch Times în limba chineză, pe 8 februarie.

„După 2018, am spus cu toţii că nu există nicio forţă care să-l împiedice pe Xi să preia cel de-al treilea mandat. Acum, putem vedea că situaţia nu este simplă şi nu este clar dacă poate, totuşi, face acest lucru”, a adăugat Li Hengqing.

El a subliniat: „Articolul a circulat pe scară largă în interiorul şi în afara Chinei. Chiar şi câţiva prieteni din China continentală mi l-au transmis [în ultimele zile]. … Arată că fracţiuni ale PCC ostile lui Xi Jinping luptă pentru a-l opri să-şi continue mandatul.”

Xi Jinping a devenit lider chinez în noiembrie 2012 la cea de-a 18-a conferinţă a aşa-zisului parlament chinez şi a câştigat al doilea mandat în octombrie 2017 la cea de-a 19-a conferinţă. Constituţia anterioară chineză statua că fiecare lider ar putea avea doar două mandate, astfel încât, conform regulii, Xi Jinping ar trebui să se retragă în 2022. Modificarea Constituţiei a pavat drumul pentru a-i permite lui Xi să conducă ţara dincolo de cele două mandate, dacă poate obţine sprijin din partea guvernului şi a celorlalte cadre superioare de Partid.

Comentariu anonim

La 19 ianuarie, un autor cu pseudonimul „Arca şi China” a publicat articolul „O evaluare obiectivă a lui Xi Jinping” pe platformele social media chinezeşti, mai întâi în rândul chinezilor din străinătate. După Anul Nou Chinezesc, comentariul a devenit viral în rândul cititorilor din China.

Agenţia Centrală de Ştiri (CNA) din Taiwan a raportat, la 9 februarie, că populaţia din China a reuşit cumva să răspândească articolul pe scară largă, deşi regimul chinez l-a interzis şi cenzurat.

Comentariul a trecut în revistă performanţa lui Xi Jinping din ultimul deceniu, inclusiv aşa-numita campanie anticorupţie - care a fost de fapt o epurare mascată a inamicilor săi - eradicarea continuă de către Partid a religiei şi a credinţelor independente, abuzurile asupra drepturilor omului, supravegherea şi controlul strict al oamenilor, intensificarea acţiunilor propagandistice ale Partidului, revizuirea ulterioară a manualelor şi istoriei pentru copii, întărirea întreprinderilor de stat şi suprimarea sectorului privat, lupta cu Occidentul şi atragerea în capcană a ţărilor în curs de dezvoltare.

Autorul articolului susţine că Xi Jinping nu are capacitatea de a conduce ţara şi că liderul comunist a înfuriat atât oficialii de Partid care l-au susţinut, cât şi pe cei care i s-au opus când a preluat funcţia. Între timp, arată autorul articolului, beneficiile şi interesele poporului chinez sunt încălcate sub conducerea lui Xi Jinping, iar vocile chinezilor nu pot fi auzite din cauza cenzurii.

„În prezent, îi este greu (lui Xi) să continue să conducă. Anul 2022 va fi cel mai mare punct de cotitură al acestuia”, a scris autorul. „Chiar dacă îşi va asigura în mod miraculos un alt mandat, se va confrunta cu mai multe dificultăţi şi eşec complet înainte de 2027”.

Autorul a continuat, enumerând trei factori care ar putea cauza prăbuşirea guvernării lui Xi Jinping, alături de înrăutăţirea situaţiei politice: realizările pretinse de regimul Xi sunt fabricate; fundaţia politică a administraţiei lui Xi a fost distrusă, iar „întreaga birocraţie formată din cadrele Partidului” i se opune lui Xi şi grupului său de susţinători.

„Este greşit să gândeşti că Partidul Comunist Chinez este un partid politic! Este de fapt o bandă. Aşa cum a spus fostul şef al Uniunii Sovietice Vladimir Lenin, partidul comunist creşte din lupta internă, devorându-şi (omorând) membrii”, a scris Cai Xia, fost profesor de ideologie politică la Şcoala Centrală a Partidului Comunist, într-un articol de opinie la 6 februarie, care a fost publicat de YiBao, în SUA.

Cai a subliniat: „Toţi oficialii de Partid ştiu foarte bine cruzimea şi vărsarea de sânge a luptei dintre fracţiuni. Toţi înalt oficialii înţeleg regula ascunsă - să îşi aleagă facţiunea şi să lupte pentru ea fără să se gândească la ce este bine sau rău.”

Li a afrmat pentru Epoch Times că forţele din regimul chinez care sunt împotriva lui Xi Jinping se organizează acum. „Îşi folosesc toate resursele şi soluţiile pentru a-l împiedica pe Xi să preia următorul mandat”, a susţinut el.

„Articolul [viral] este un ecou al opiniei conducerii de Partid chineze. Aceştia sunt pe punctul de a menţine regimul Partidului în China, dar de a-l elimina pe Xi Jinping”, a subliniat Chen Weijian, disident chinez din Noua Zeelandă şi editor al revistei online Beijing Spring, pentru Epoch Times în limba chineză, la 8 februarie.

„La cea de-a şasea sesiune plenară a celei de-a 19-a conferinţe a parlamentului, fracţiunile Partidului Comunist Chinez şi-au expus dezacordurile severe [cu privire la politicile regimului]. [Articolul] este cea mai recentă bombă pe care fracţiunea anti-Xi Jinping a detonat-o în mijlocul luptei dintre grupurile Partidului”, a declarat Gao Wenqian, fost biograf oficial al primului premier comunist al Chinei, Zhou Enlai, pentru VOA, la 8 februarie. Gao a spus că dictatura rigidă a Partidului devine din ce în ce mai fragilă şi se poate rupe oricând.

Cai a enumerat crizele cu care se confruntă regimul comunist de la Beijing în prezent, care includ creşterea şomajului atât pentru gulerele albe, cât şi pentru cele albastre, criza financiară cu care se confruntă cei mai mari prădători imobiliari din China, regimul draconic de colectare a taxelor şi impozitelor de la oamenii care nu îşi pot câştiga existenţa, politici extreme privind COVID-19 care dăunează şi mai mult economiei şi ameninţă viaţa oamenilor şi nu în ultimul rând criza demografică a Chinei, unde tinerii chinezi refuză să aibă copii chiar şi după căsătorie.

„Acesta este un articol puternic care poate cataliza opinia publică împotriva lui Xi Jinping”, a precizat Cai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor