"China acoperită de praf şi nisip". Furtună masivă de nisip loveşte Beijingul

Beijing-ul lovit de o furtună masivă de nisip şi praf
Beijing-ul lovit de o furtună masivă de nisip şi praf (LEO RAMIREZ/AFP via Getty Images)

Potrivit unui raport special emis luni de Centrul Meteorologic Naţional din China, una dintre cele mai grave furtuni de nisip din ultimul deceniu face ravagii în 12 provincii în partea de nord a Chinei.

„Cu siguranţă nu este un fenomen meteo normal”, a spus Zhang Bihui, directorul Centrului Meteorologic din China. "Este cea mai intensă furtună de nisip care a avut loc în ţara noastră în ultimii zece ani", a declarat centrul într-o postare pe site-ul web.

Luni, Beijing şi alte 23 de oraşe au înregistrat niveluri periculos de ridicate de poluare a aerului, au declarat diverse publicaţii de stat. La Beijing, nivelul particulelor PM10 - includ praf de pe şantierele de construcţii, de la surse industriale şi praf suflat de vânt de pe terenurile deschise - a ajuns până la 9.000 micrograme pe metru cub, de 180 de ori peste limita de siguranţă declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Regimul comunist a recomandat oamenilor să poarte mască dublă şi să rămână în interior cât mai mult posibil.

În fiecare primăvară, furtuni de nisip din deşertul Gobi ajung la Beijing-ul şi în alte oraşe - nisip galben şi praf. Anul acesta, gama de furtuni de nisip acoperă o zonă mult mai largă decât s-a observat anterior, de la Xinjiang şi Gansu în nord-vest până la regiunile nordice ale Mongoliei Interioare şi Hebei.

Ca urmare a furtunii de praf şi nisip, peste 400 de zboruri din Beijing au fost anulate.

În ultimii ani, Partidul Comunist aflat la guvernare s-a angajat să reducă emisiile de carbon, dar de fapt evoluţia reală este contrară, China devenind cel mai mare emiţător de emisii de CO2. Emisiile de dioxid de carbon din ţară ar putea atinge maximul în jurul anului 2030, China declarând că doreşte, potrivit unei note recente a Bank of America adresată clienţilor, să obţină neutralitatea emisiilor de CO2 până în 2060.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură