Cetăţenii sărbătoresc un an de "beznă" în faţa Primăriei Gabrielei Firea. Petrecerea, spartă de jandarmi
alte articole
Câteva zeci de reprezentanţi ai unor ONG-uri precum şi simpli cetăţeni s-au strâns miercuri, în faţa Primăriei Capitalei, pentru a lansa raportul ''Un an de petreceri şi vorbe în beznă, la Primăria Generală". Lansarea raportului ce are pe copertă un porc roz (culoare pentru care Primarul Capitalei pare să aibă o slăbiciune) a avut loc sub forma unei petreceri "sparte" de jandarmii ce au venit să-i alunge pe cetăţeni, pe motiv că adunarea lor n-ar fi fost autorizată.
Degeaba au explicat organizatorii că au notificat Primăria, aşa cum prevede legea şi aceasta nu le-a răspuns în termenul legal de 48 de ore, ci mult mai târziu, doar pentru a îi informa că la data şi locul ales de ei, în faţa insitutiţiei a fost autorizată altă adunare... Jandarmul i-a somat să părăsească locul, avertizând că în caz contrar vor urma măsuri. Evident, în faţa Primăriei nu era nicio altă adunare decât cea a cetăţenilor veniţi să "celebreze" un an de mandat Firea.
Revenind la lansarea raportului, acesta s-a desfăşurat sub forma unei petreceri la care cetăţenii au venit "înarmaţi" cu baloane, peruci de clovn, steluţe sclipitoare, iribal etc., pentru a reflecta cum cum a funcţionat Primăria în acest an.
"Este o petrecere butaforie. Bucureştiul a excelat, anul acesta, acest prim an de mandat în petreceri. Noi am făcut un raport în care am încercat să arătăm cum a stat Primăria Bucureştiului la Capitolul transparenţă, dar şi la capitolul proiecte majore. Am vrut să atragem atenţia primarului General şi a Consiliului General şi ne-am gândit că putem folosi acest instrument care îi place dnei Firea, petrecerea, cu sclipici, baloane, chestii care ies în evidenţă ca să îi convingem să se uite pe raport, să îl citească şi poate să îşi îmbunătăţească modul de guvernare.
Raportul spune că avem un an de vorbe şi petreceri, toate în beznă administrativă, vorbe pentru că sunt foarte multe promisiuni făcute, la televizor se vorbeşte de proiecte majore pe care le iniţiază primarul şi le aprobă Consiliul, dar dacă te uiţi în amănunt pe hotărâri vezi că sunt doar vorbe goale. Petreceri pentru că am avut o mulţime de petreceri, şi beznă, pentru că Primăria şi Consiliul General au funcţionat în completă lipsă de transparenţă, a fost un întuneric desăvârşit", a explicat, pentru Epoch Times, Oana Preda, director al Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), unul dintre autorii raportului lansat miercuri.
"Doar 3% din proiectele care trebuiau puse în dezbatere publică au fost puse pe site-ul instituţiei pentru consultare publică. Accesul în sala de şedinţe a Consilului General ştim cu toţii cât de greu a fost un an de zile, cetăţenii în continuare nu se pot adresa Consiliului General deşi legea le oferă acest drept. Cu privire la superficialitate, sunt peste 60% din proiectele actualei primării care vizează administrarea şi funcţionarea primăriei, deci fără niciun impact asupra calităţii vieţii cetăţenilor.
Niciun proiect major nu a fost iniţiat de Primarul Capitalei. Pe de altă parte, proiecte anunţate ca fiind urgente şi mediatizate intens de primărie nu sunt implementate nici acum - incubatorul de afaceri pentru tineri, banca de alimente, aplicaţia care să ne zică când vine autobuzul, wireless în autobuz etc. Nu avem niciun km în plus de piste pentru biciclete, niciun autobuz troleibuz nou în trafic, nicio locuinţă socială cumpărată sau construită de primărie. A trecut un an de mandat, trebuia să se simtă şi în viaţa cetăţenilor un beneficiu", a adăugat Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch, organizaţie co-autor al raportului.
Prezent, de asemenea, la petrecere, Marian Ivan, de la Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, a explicat şi el că realizările Primăriei în materie de transport cu bicicletea sunt zero barat.
"Efecte concrete, nu a făcut nimic. Promisiuni, umpli pagini întregi. Există proiectul de 10 milioane de euro, 99.9 km de piste pentru biciclete care zace.. a trecut prin trei administraţii, 4 primari, nimeni nu a făcut nimic. Cu toate că nu s-a făcut nimic, numai luând citate din promisiunile Primăriei Capitalei am umplut câteva pagini. (...)
N-am crezut vreodată că va fi mai rău ca pe vremea lui Oprescu, dar ceea ce a făcut bine dna Firea a fost că a activat societatea civilă. Comparativ cu vremea lui Oprescu oamenii sunt mai interesaţi de ceea ce se întâmplă în Primărie", a declarat Ivan.
Cât despre voucherele pentru biciclete date de Primărie în ultimele zile, potrivit lui Ivan, proiectul nu a fost bine gândit.
"Modul în care s-a luat hotărârea a fost total netransparent, nu aveam cum să ne opunem pentru că oamenii nu ar fi înţeles despre ce este vorba. Noi am spus că sunt metode mai simple de a încuraja oamenii să meargă cu bicicleta, pentru că proiectul (Gabrielei Firea n.r.) nu este de a încuraja oamenii să meargă cu bicicleta ci să-şi cumpere biciclete. Cât de pregătit e oraşul pentru aşa ceva şi cât de pregătiţi sunt oamenii să-şi cumpere biciclete.
Pentru că, de exemplu, noi recomandăm ca oamenii să îşi cumpere un antifurt bun, asta înseamnă 3-4 milioane de lei. Să îmi spună cineva ce se va întâmpla cu bicicletele pe care oamenii le vor lăsa pe scara blocului sau legate cu o sârmă de 15 lei şi apoi se vor trezi că le-a fost furată bicicletă. (...) Acest proiect va crea drame, o să vedeţi în timp.
Există moduri mai simple de a încuraja transportul cu bicicleta, să realizezi infrastructură (...), mai există metoda de a încuraja mersul cu bicicleta prin contorizarea numărului de kilometri, acordarea de bonusuri celor ce merg cu bicicleta la muncă...", a susţinut Marian Ivan.
Aici găsiţi raportul Un an de petreceri şi vorbe, în beznă, la Primăria Generală, precum şi un set de recomandări în atenţia conducerii PMB. Pentru transparenţă, ONG-urile pun la dispoziţie şi baza de date, în format editabil, cu proiectele de Hotărâre de Consiliu General analizate.
Jandarmii sparg petrecerea
Adunarea cetăţenilor a fost împrăştiată de jandarmii care au avertizat cu luarea de măsuri dacă mulţimea nu părăseşte locul. Motivul? Protestul n-ar fi fost autorizat.
Degeaba a explicat Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch, că a notificat primăria, exact aşa cum prevede legea, că aceasta i-a răspuns după termenul legal de 48 de ore, informând-o că la locul, data şi ora respectivă în faţa primăriei a fost autorizată altă adunare şi, drept urmare, ea şi restul cetăţenilor au venit să se alăture adunării autorizate.
"Unde e manifestaţia cealaltă, cine e organizatorul? Că noi acolo am vrut să venim!" i s-au adresat cetăţenii reprezentantului Jandarmeriei care îi soma să părăsasescă locul.
"Eu doar atât zic, va aduc la cunoştinţă că trebuie să părăsiţi această locaţie. Foarte simplu. Conform legii dacă nu, vom luă măsurile legale. (...) Eu atât pot să va aduc la cunostita că dvs nu aveţi aprobare din partea Primăriei. Atât am vrut să va spun!" a fost însă cam tot ce au obţinut oamenii, în materie de răspunsuri, de la jandarm.
Redăm câteva dintre concluziile raportului lansat astăzi de ONG-uri.
-
din totalul de 569 de Hotărâri de Consiliu General emise în primul an, 210 dintre hotărârile CGMB din acest prim sfert de mandat sunt din domeniul Funcţionare şi Administrativ, 76 sunt proiecte care vizează înfiinţarea de noi structuri, 77 dintre proiecte vizează administrarea patrimoniului construit, în timp ce numai 10 proiecte vizează domeniul social şi 5 dintre ele vizează domeniul transportului public (acestea neproducând încă efecte sesizabile pentru cetăţeni).
-
în domeniul social, considerat de Primarul General ca fiind de maximă importanţă, găsim proiecte prezentate ca fiind sociale, dar care, în fapt, nu se adresează unui public vulnerabil din punct de vedere economic (de ex. stimulentele financiare pentru tineri căsătoriţi şi pentru nou-născuţi, fără a adăuga criterii sociale). Tot aici găsim hotărâri intens promovate care, de fapt, nu sunt încă puse în aplicare – de exemplu înfiinţarea unei bănci de alimente.
-
aceeaşi concluzie se desprinde şi din analiza activităţii în domeniul mobilităţii urbane: un Plan de Mobilitate Urbană a cărui elaborare nu respectă standardele europene, o bandă unică pentru transportul public al cărei eşec este explicat ca fiind o greşeală de comunicare, construcţia unui pasaj al cărui progres este raportat de comunicatele primăriei în procente contradictorii.
-
o mulţime de hotărâri, dintre cele mai promovate, care rămân neaplicate din lipsă de norme sau se află în stadiul din analiză sau studiu de fezabilitate.
-
în schimb, bucureştenii se pot bucura lună de lună de spectacole, artificii şi de concerte sau sunt atraşi în concursuri precum cel pentru cea mai frumoasă faţadă, pentru logo-ul capitalei sau competiţia tinerilor pescari.
"La final de primul an de mandat, Primarul General şi Consiliul General pot raporta: 0 km de infrastructură dedicată utilizării bicicletei în Bucureşti, 0 km de benzi dedicate transportului public, 0 mijloace de transport public noi în trafic, 0 locuinţe sociale construite/achiziţionate de Primăria Generală, 0 măsuri pentru care să răspundă nevoii de reducere a poluării pentru e evita infringement-ul de mediu."