Cetăţenii sar în ajutorul copacilor. Mii se semnături pentru petiţia "Nu-i lăsa să-ţi taie accesul la Inspectorul Pădurii!"

Loredana Diacu
20.07.2017

alte articole

Stop defrişărilor. (Greenpeace)
Loredana Diacu
20.07.2017

Peste 14.000 de persoane au semnat o petiţie prin care ministrului Mediului i se cere să nu blocheze accesul cetăţenilor la "singurul instrument de verificare a legalităţii transporturilor de lemn din România - aplicaţia Inspectorul Pădurii.

Iniţiatorii petiţiei reamintesc că la doar un an de la lansarea aplicaţiei online infracţiunile forestiere au scăzut cu aproape 47%.

"Desfiinţând acest instrument, anulaţi participarea cetăţenilor la prevenirea tăierilor ilegale de pădure. Orice demers în acest sens este o manifestare de rea credinţă, în condiţiile în care 40% din infracţiunile depistate sunt semnalate de către cetăţeni prin intermediul aplicaţiei şi a site-ului web", transmit cetăţenii, în textul petiţiei ce poate fi accesată aici

Iniţiatorii petiţiei reamintesc că, în prezent, cetăţenii au acces la 2 unelte de monitorizare a transporturilor de lemn din România denumite Inspectorul Pădurii: aplicaţia de mobil şi pagina web.

Aplicaţia este folosită cu precădere de către publicul larg (60.000 de instalări) şi în doar câteva luni de la lansare, cu ajutorul ei au fost identificate aproape jumătate din cele 9.444 de cazuri de tăiere ilegală la nivel naţional.

Cea de a doua componentă, site-ul inspectorulpadurii.ro este folosit îndeosebi de către jurnaliştii de investigaţie care au adus dovezi certe privind exploatarea ilegală a pădurilor României.

Primele amputări ale funcţionalităţilor Inspectorul Pădurii au avut deja loc, reamintesc cetăţenii.

"Astfel, în ultimele luni a dispărut de pe site posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp în care se putea verifica un transport de lemn a fost redusă la 3 zile.

Acum, Inspectorul Pădurii urmează să fie închis definitiv. Scuza oficială: neînţelegerile ministerului cu firma dezvoltatoare.

Hai să ne mobilizăm împreună, până nu e prea târziu, pentru a preveni luarea unei decizii discreţionare şi pentru a apăra dreptul nostru de a ne proteja pădurile", se arată în petiţie.

Reamintim în context că, în timp ce societatea civilă se îngrijorează de defrişările care ciuntesc plămânii verzi ai ţării, ministrul Mediului, Doina Pană, îi critica ieri pe activiştii de mediu, acuzându-i că dezinformează pe acest subiect şi susţinea că în România nu se mai fac defrişări ilegale, pădurile pot să dispară şi legal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor