Cetatea Deva ar putea reveni la viaţă

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

După o serie întreagă de promisiuni încălcate referitoare la proiectul de reamenajare a Cetăţii Deva, autorităţile locale evaluează ofertele pentru proiectul de repunere în funcţiune şi de reînscriere în circuitul turistic. Conform publicaţiei locale “Replica” din Hunedoara, specialiştii din Primăria Deva spun că spre finalul anului 2013 vor fi finalizate cel puţin lucrările de la incintele 2 şi 3.

Începute încă din 2006, lucrările păreau a luat «avânt» anul trecut, când s-a spus că până în toamna acestui an şantierul va fi încheiat. Lucrările au început cu Incinta 1 (“nucleul” sau zona centrală a cetăţii, partea superioară, pe care în acest moment sunt amplasate schele), unde aleşii locali din Deva anunţau că intenţionează să amenajeze o zonă de promenadă, o sală de conferinţe, dar şi o librărie şi o cafenea, astfel încât turiştii să poată petrece sus, pe cetate, câteva ore. Totuşi, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a fost de acord cu o parte dintre amenajările plănuite pentru monumentul istoric. Mai mult, banii necesari lucrărilor de restaurare nu au fost suficienţi, aşa că echipele de muncitori s-au rezumat până acum la executarea unor intervenţii de urgenţă. Pentru incintele 2 şi 3, Primăria Deva a reuşit să obţină o finanţare europeană totală în valoare de 38,4 milioane de lei, dintre care 25,3 milioane de lei, finanţare nerambursabilă, în baza proiectului “Reabilitarea zonei urbane a Dealului Cetăţii, monument al naturii şi istoric”.

Potrivit Elenei Stelczner, citată de “Replica”, procedura de achiziţie publică pentru incintele 2 şi 3 a fost derulată anul trecut. “Acum suntem la faza de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de lucrări. Avem un număr mare de oferte care au fost depuse la începutul lunii august. Sperăm ca în aproximativ două luni să ştim cine este câştigătorul licitaţiei, deci executantul contractat. Problema este că sunt multe oferte, iar procedura include şi o fază de evaluare electronică. Noi evaluăm foarte repede ofertele şi sperăm ca spre finalul anului 2013 lucrările să fie finalizate”, afirmă Elena Steczner.

Conform proiectului, banii din fonduri europene vor fi folosiţi pentru reabilitarea drumurilor şi aleilor, restaurarea zidurilor şi a căilor de acces, a celor două porţi ale Cetăţii, iar bastioanele vor fi organizate ca spaţii expoziţionale, unde turiştii vor putea să vadă costume medievale, arme şi armuri.

Incinta 1 (fortăreaţa) va fi reabilitată cu fonduri din bugetul local, suma necesară pentru acest proiect fiind estimată de edili din Deva la 15–16 milioane de lei. Reprezentanţii autorităţii locale din reşedinţa de judeţ mai spun că speră ca şi lucrările la incinta 1 să fie finalizate până la sfârşitul lui 2013 sau cel puţin să meargă în paralel cu lucrările la incintele 2 şi 3, însă spun că până şi o dată aproximativă este dificil de precizat. Autorităţile se aşteaptă ca pentru incinta 1 să fie acceptate de către Ministerul de resort doar zona de belvedere, librăria şi sala de conferinţă, însă fără cafenea. În această perioadă turiştii pot vizita inclusiv incinta 1 a cetăţii, restricţiile de vizitare pentru zona amintită, care au fost aplicate pe parcursul anilor anteriori, fiind ridicate.

Cetatea Deva a fost întemeiată în secolul al XIII-lea. Transformată de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi mărită succesiv începând cu secolul al XVI-lea şi până în secolul al XVIII-lea, ajungând una dintre cele mai puternice din Transilvania. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Hunedoara, citaţi de “Replica”, fortificaţia a suferit asedii frecvente din partea armatelor otomane care au ajuns în Transilvania, sursele istorice menţionând asedii în anii 1550, 1552 şi 1557. În 1784, “ultimatumul” lui Horea a fost remis nobililor refugiaţi în cetate, iar în 1848 fortăreaţa a funcţionat ca sediu al trupelor imperiale care au intervenit împotriva revoluţiei maghiare. Aruncată în aer în 1849, cetatea este azi o ruină. Amplasată pe o pantă abruptă, fortăreaţa are mai multe centuri de ziduri puternice, care urmează curbele de nivel şi sunt întărite cu turnuri pătrate sau circulare şi cu porţi monumentale. În incinta centrală se află ruinele palatului nobiliar. Sub dealul cetăţii se află Palatul Magna Curia (actualmente sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane), construit în secolul al XVI-lea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură