Proiect de refacere a Capitoliului de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Discul solar, Sarmizegetusa Regia
Discul solar, Sarmizegetusa Regia (wikipedia.org)
Bogdan Costea
21.08.2012

În doi ani, dacă cei implicaţi se vor ţine de proiecte, turiştii vor putea admira la Sarmizegetusa o construcţie uimitoare, venită din trecut: un templu înălţat la circa doi metri, pe care se ajunge urcând 11 trepte de marmură, construit pe un podium care va avea pe latura est-vest 21,70 de metri şi pe cea de nord-sud 19,40 de metri, cu opt coloane în faţă şi o colonadă de jur împrejur.

Conform ziarului local “Replica” din Hunedoara, este vorba de cel mai important proiect din ultima vreme care vizează restaurarea trecutului, refacerea Capitoliului din vechea Colonia Dacica Sarmizegetusa – cum se numea capitala Daciei Romane –, mai cunoscută însă după numele Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Ruinele Capitoliului şi celelalte edificii romane din vecinătatea acestuia se află pe un teren de 14.042 metri pătraţi şi după dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului, CJ Hunedoara va atribui Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva dreptul de administrare pentru realizarea lucrărilor de restaurare.

În documentul elaborat de arhitecţi, Capitoliul din Sarmizegetusa este caracterizat ca fiind, din punct de vedere religios şi politic, “cel mai important edificiu al Daciei Romane. Prin Capitoliu poate fi considerată Sarmizegetusa o copie a Romei. Ea are, ca şi Roma, un templu al lui Jupiter şi a triadei capitoline”.

Templul propriu-zis este unul cu opt coloane în faţă şi o colonadă de jur împrejur. Din cele 11 trepte de marmură care urcau până la templu arheologii au găsit substrucţiile şi câteva plăci de marmură. În plus, distrugerii timpului i-au scăpat fragmente din coloanele de marmură şi din capitelurile corintice, împodobite cu frunze de acant. Se ştie că diametrul unei coloane era de 80 de centimetri, iar înălţimea depăşea 9 metri. Naos-ul era considerat locuinţa zeului Jupiter. Aici pardoseala era din marmură multicoloră, de import şi divinitatea romană era reprezentată şezând pe un tron. Arheologii cred că statuia din Capitoliul Sarmizegetusei era o imitaţie a celebrei statui a lui Zeus din Olympia, realizată de Phidias.

De Capitoliu este legată ziua de 23 mai, considerată cea mai importantă sărbătoare a Daciei Romane, lucru dovedit de istorici: “Era, fără nicio îndoială, aniversarea dedicării primului Capitoliu din Dacia, a aceluia din Sarmizegetusa. Era aniversarea introducerii oficiale a cultului lui Jupiter în provincie. Era, cu alte cuvinte, cea mai mare sărbătoare religioasă a provinciei Dacia”, explică profesorul Ioan Piso.

Capitoliul nu este o clădire izolată. El este edificiul dominant al unui întreg for. Presupunem că este înconjurat din trei părţi de portice, din care ar trebui să punem cât mai mult în valoare

Lucrările de construcţie cuprind realizarea de săpături pe amplasamentul respectiv, sortarea şi depozitarea pentru conservarea pieselor arhitectonice identificate, realizarea unui acces auto, restaurarea treptelor Capitoliului, restaurarea podium-ului şi cea a templului propriu-zis, care se va face parţial prin ridicarea de coloane de marmură. Lucrările se vor face în mai multe faze, iar arhitecţii propun demararea prin dezvelirea completă a zonelor adiacente, considerată importantă: “Capitoliul nu este o clădire izolată. El este edificiul dominant al unui întreg for. Presupunem că este înconjurat din trei părţi de portice, din care ar trebui să punem cât mai mult în valoare”, spun specialiştii de la MCDR.

Lucrarea va dura 24 de luni, în primul an urmând să se facă proiectul tehnic şi săpăturile arheologice, iar în anul următor să se lucreze la restaurarea şi, practic, reconstruirea Capitoliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor