CET Arad va contracta un împrumut bancar de 8 mil. euro, pentru investiţii în retehnologizare

Epoch Times România
08.08.2012

CET Arad va contracta un împrumut bancar în valoare de 8 milioane euro, pentru a începe investiţiile în retehnologizarea centralei, care vor duce, conform administraţiei locale, la reducerea cu aproximativ 50 la sută a preţului energei termice livrată populaţiei, transmite corespondentul NewsIn.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, miercuri, că pentru diminuarea pierderilor şi producerea de energie termică în condiţii avantajoase, la CET sunt necesare investiţii de 48,9 milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor vor proveni din fondurile obţinute de Ministerul Economiei şi Comerţului din vânzarea certificatelor verzi.

„Aceste investiţii în retehnologizarea CET au fost însuşite de Ministerul Economiei şi Comerţului, care le-a inclus în Planul Naţional de Investiţii. Din valoarea totală a proiectului, Ministerul Economiei şi Comerţului va finanţa cu 20-25 la sută acest proiect, suma nefiind mai mică de 10 milioane de euro. Însă, pentru a primi aceşti bani este nevoie să demonstrăm că investiţia a fost începută. Astfel, este necesar să accesăm un credit pentru a începe lucrările de modernizare”, a precizat Corneliu Neamţiu, preşedintele Consiliului de Administraţie al CET Arad.

Investiţiile propuse la CET Arad presupun finalizarea cazanului 2, care costă în jur de 8 milioane euro, construirea unei turbine pe gaz, în valoare de 41 milioane euro, construirea unui cazan recuperator şi a unui acumulator de căldură şi închiderea depozitului de zgură, în valoare de aproximativ 1.600.000 euro. Aceste investiţii vor duce la creşterea eficienţei energetice de la 15 la sută la 72 la sută şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, aceste investiţii vor genera un preţ al energiei termice livrate populaţiei de 16 euro(gigacalorie, faţă de 32 euro cât este în prezent. În procesul de modernizare al CET Arad ar putea să fie cooptat şi un investitor privat, cu care se va încheia un parteneriat public-privat, care să finanţeze o parte din lucrări.

Autorităţile locale mai doresc să reabiliteze sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice prin programul de cooperare elveţiano-român. Această investiţie a fost estimată la 8,5 milioane de euro.

Investiţiile la CET sunt prevăzute să fie finalizate în termen de doi ani. După finalizarea investiţiilor se estimează o reducere cu 50 la sută a preţului energiei termice livrate populaţiei, care, în prezent, este de 307 lei)gigacalorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor