Cerşetorii de profesie trebuie opriţi la graniţele Marii Britanii, susţine un consilier municipal din Londra

Imigranţii est-europeni fără adăpost se întorseseră vineri în zona West End din centrul Londrei, în pofida demersului guvernului de a le pune la dispoziţie bilete de autocar gratis pentru a se întoarce în ţările lor, constată cotidianul London Evenind Standard. 'Vilegiaturiştii' au dormit peste noapte la Marble Arch şi pe Park Lane, în timp ce pe arterele din jur, Oxford Street şi Edgware Road, a fost semnalată o intensificare a prezenţei cerşetorilor.
(TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2013

Imigranţii est-europeni fără adăpost se întorseseră vineri în zona West End din centrul Londrei, în pofida demersului guvernului de a le pune la dispoziţie bilete de autocar gratis pentru a se întoarce în ţările lor, constată cotidianul London Evenind Standard. "Vilegiaturiştii" au dormit peste noapte la Marble Arch şi pe Park Lane, în timp ce pe arterele din jur, Oxford Street şi Edgware Road, a fost semnalată o intensificare a prezenţei cerşetorilor.

Din cauza legislaţiei Uniunii Europene privind libera circulaţie, guvernul nu-i poate împiedica să se întoarcă în Marea Britanie, ceea ce au şi făcut, în masă, după circa trei săptămâni, a remarcat pentru ziarul londonez un proprietar de butic, Imad Habib. "S-au dus în vacanţa sponsorizată de guvern şi acum s-au întors. (...) Dată fiind apropierea Crăciunului şi venirea în număr mare a turiştilor din Orientul Mijlociu la shopping, situaţia se va agrava. Unii (dintre cerşetori) câştigă chiar foarte bine, mai ales afişând dizabilităţi artificiale. De ce să nu se întoarcă?" - a întrebat retoric Habib.

Românca Boz Lăcrămioara Mihaela, de 23 de ani, care are acasă doi copii de şase şi nouă ani, a declarat pentru Evenind Standard că doarme şi cerşeşte în stradă de circa o lună. "Încercăm să facem rost de bani pentru mâncare, dar nu putem să ne angajăm. Eu aş vrea să lucrez ca menajeră", a spus ea.

La rândul său, românul Roman Suraj, tot de 23 de ani, aflat la Londra împreună cu soţia sa gravidă, a afirmat că a dormi sub cerul liber în capitala britanică este mai bine ca acasă din cauza "crizei economice" din ţară.

Nickie Aiken, de la consiliul orăşenesc din Westminster, a remarcat că se asistă "deja de câteva luni la o maree de vagabonzi est-europeni în centrul Londrei" şi că înţelege "pe deplin frustrarea localnicilor şi a proprietarilor de afaceri", dar "soluţia pe termen lung constă în oprirea cerşetorilor de profesie la graniţele Marii Britanii". "Dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor UE nu se traduce prin a avea dreptul la un comportament antisocial în capitala europeană favorită", a punctat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor