Misiunea FMI şi-a început vizita de evaluare a Programului pentru R. Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internaţional şi-a început joi, 3 mai, vizita de evaluare la Chişinău cu întrevederi la nivel de experţi la Banca Naţională a Moldovei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Biroul Naţional de Statistică. Potrivit unui comunicat al reprezentanţei FMI în Republica Moldova, misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi va purta discuţii cu autorităţile de la Chişinău despre politicile macroeconomice ce urmează a fi implementate. Pe parcursul a doua săptămâni, misiunea FMI va evalua modul în care autorităţile moldovene şi-au onorat angajamentele din Programul susţinut de Fondul Monetar Internaţional printr-un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (568 milioane de dolari SUA) din care 270 milioane de DST (circa 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani şi un termen de rambursare de 10 ani.
Tatiana Chiriac
04.05.2012

O misiune a Fondului Monetar Internaţional şi-a început joi, 3 mai, vizita de evaluare la Chişinău cu întrevederi la nivel de experţi la Banca Naţională a Moldovei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Biroul Naţional de Statistică. Potrivit unui comunicat al reprezentanţei FMI în Republica Moldova, misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi va purta discuţii cu autorităţile de la Chişinău despre politicile macroeconomice ce urmează a fi implementate.

Pe parcursul a doua săptămâni, misiunea FMI va evalua modul în care autorităţile moldovene şi-au onorat angajamentele din Programul susţinut de Fondul Monetar Internaţional printr-un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (568 milioane de dolari SUA) din care 270 milioane de DST (circa 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani şi un termen de rambursare de 10 ani.

Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment 1,15 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de 4,5 ani.

Printre problemele care vor fi discutate se numără administrarea fiscală şi modul în care se desfăşoară reforma acesteia, colectările la buget, datoriile generate de sectorul termoenergetic şi memorandumul ce urma să fie semnat de către autorităţile locale pentru a redresa situaţia în acest domeniu. Un alt subiect va fi crearea cadrului legal pentru asigurarea unei transparenţe mai mari în ceea ce priveşte acţionarii băncilor, relatează moldpres.

"Misiunea va analiza evoluţiile recente din economie, va actualiza datele şi va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum şi va discuta cu autorităţile despre politicile macroeconomice pe viitor", anunţa recent Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

Urmează a fi efectuată revizuirea anumitor indicatori, cum ar fi creşterea economiei, care dă semne de încetinire, şi rata inflaţiei.

În zilele următoare, misiunea va continua cu discuţii privind îndeplinirea angajamentelor asumate prin semnarea la 12 ianuarie 2012 a Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice şi financiare. Sâmbătă, la Chişinău, va sosi şeful misiunii Departamentului European al FMI, Nikolay Gueorguiev.

Aceasta este cea de-a cincea evaluare a Programului susţinut de FMI prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. Ultima dată o misiune a FMI a vizitat Republica Moldova în octombrie-noiembrie, anul trecut. Vizita actuală se va încheia la 17 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor