Cererea pe piaţa de birouri din Capitală a scăzut în T3 cu 48%, la 30.000 mp (raport CBRE)
Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti a fost în Trimestrul 3 din 2012 de 30.000 mp, nivel ce reprezintă 23% din totalul cererii din acest an, de 133.000 mp, însă în scădere cu 48% faţă de trimestrul anterior, potrivit Raportului CBRE România publicat marţi.
În schimb, spaţiile noi livrate au înregistrat cel mai ridicat nivel din acest an, reprezentând 57% din totalul livrărilor pentru 2012.
„Cererea şi-a încetinit ritmul de creştere în trimestrul trei al acestui an, ceea ce arată o ezitare din partea chiriaşilor cu privire la tranzacţiile imobiliare. Activitatea de pre-închiriere s-a demonstrat a fi consistentă, iar dezvoltatorii şi-au anunţat intenţia de a livra proiecte de birouri competitive. Zona cea mai interesantă din acest punct de vedere este Barbu Văcărescu – Floreasca, unde totalul spaţiilor de birouri care se bazează pe contracte de pre-închiriere este de 170.000 mp. (...) Piaţa de birouri din Bucureşti continuă să fie dominată de relocări. Având în vedere că au fost livrate pe piaţă clădiri moderne şi eficiente ale căror chirii sunt inferioare clădirilor mai vechi cu contracte indexate, majoritatea clienţilor noştri au decis să facă un upgrade relocându-se în clădiri ce beneficiază de soluţii tehnologice performante şi eficiente la preţuri competitive’’, a declarat Victor Răchită, Head of Office Agency CBRE România.
În ceea ce priveşte spaţiile noi, Raportul CBRE România arată că cinci clădiri au fost livrate în T3, AFI Business Park - faza I, West Gate H4, Bucharest Tower Center, Aviatorilor Office Plaza şi Monolit Square, însumând 57.000 mp.
Stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti (Clasa A şi B) a ajuns la sfârşitul trimestrului trei la 2,19 milioane mp, dintre care 85% sunt momentan ocupaţi, şi se estimează că până la sfârşitul anului va creşte cu 20.000 mp. Magheru One şi ART Business Center 6 sunt proiectele programate pentru finalizare până la sfârşitul lui 2012.
Volumul total al tranzacţiilor de închiriere în primele nouă luni ale anului a fost de 160.000 mp, dintre care cererea reprezintă 83% (133.000 mp), cu 30% mai scăzută în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În T3, volumul cererii înregistrat este de 30.000 mp, iar cererea pentru această perioadă a fost împărţită între tranzacţii de relocare (50%), extinderi(cereri noi (17%) şi pre-închirieri (33%). Tranzacţiile de renegociere şi prelungire au fost de aproximativ 8.000 mp.
Majoritatea spaţiilor de birouri au fost tranzacţionate în zona de Centru (38%), urmată de Pipera (18%) şi zona de Nord (14%). Tranzacţia medie a fost de 900 mp, mai scăzută decât tranzacţia medie înregistrată în trimestrele anterioare ale anului (1.200 mp).
"Cea mai mare tranzacţie a fost una de pre-închiriere, pentru suprafaţa de 8.300 mp pe care îi ocupă TeamNet în Green Gate. Sectorul Tehnologie & Telecomunicaţii continuă să performeze, cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă fiind închise două trimestre consecutive de către companii din acest segment. De asemenea, sectorul Producţiei Industriale & Energetice a demonstrat o activitate solidă în T3, înregistrând 20% din totalul cererii", potrivit raportului CBRE.
Rata medie de neocupare pentru spaţiile de birouri din Bucureşti a crescut pentru prima dată în ultimele şase trimestre, de la 13,7% (T2) la 15,12% (T3), consecinţă a faptului că cererea s-a diminuat şi 57% din nivelul total al livrărilor din acest an a fost livrat în T3. În timp ce rata de neocupare în Vest a scăzut cu 1% şi s-a situat în jurul valorii de 7%, în CBD s-a înregistrat o creştere semnificativă de la 8% la 13,7% la sfârşitul trimestrului trei. În total, în Capitală sunt 330.000 mp de spaţii de birouri vacante, dintre care 135.000 mp sunt situaţi în zona Pipera.
Chiria Prime a scăzut cu 0,25% şi se situează la sfârşitul T3 între 18,5 – 19 euro)mp(lună în CBD, însă se estimează că până la sfârşitul acestui an se va stabiliza în jurul valorii de 18,5 euro)mp(lună. În Bucureşti, chiriile headline pentru spaţiile de Clasa A încep de la 16 euro)mp(lună în zonele centrale şi de la 11 euro)mp(lună în zonele periferice. Chiriile nete sunt mai reduse cu 10 – 15%, iar pachetele de stimulare depind de locaţia, calitatea şi rata de neocupare a clădirii respective.
Estimările demonstrează că nivelul reînnoirilor va creşte semnificativ în ultimul trimestru, iar întregul an 2012 ar putea înregistra nivele similare pentru activităţile de pre-închiriere şi reînnoire.