Cercetătorii români reclamă Statul la Bruxelles
alte articole
Cercetătorii ştiinţifici din România vor pleca la Bruxelles. Nu pentru a participa la congrese, seminarii, worksphopuri etc ci pentru a reclama statul român. Sau, mai exact, guvernanţii români care, afirmă membrii federaţiilor sindicale din cercetare, au distrus cercetarea ştiinţifică din românia, condmnându-i pe cercetători la moarte prin înfometare şi vânzând fostele institute de cercetare la fier vechi, acuză Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (F.S.L.C.P.R.)
Totul pentru ca fonduri europene alocate cercetării să fie deturnate către "clientela" universitară care l-a ajutat pe V. Ponta să îşi facă doctoratul şi către alţi foşti nomenclaturişti ajunşi pe relaţii politice şefi universitari, afirmă Radu Minea, preşedintele F.S.L.C.P.R.
Situaţia cercetării româneşti a început să se deterioreze, atrage atenţia liderul sindical, odată cu desfiinţarea în 1999 a Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (M.C.T.) şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare (A.N.Ş.T.I.), în subordinea Ministerului Educaţiei.
De atunci, lucrurile au luat-o în direcţia distrugerii sistematice a cercetării în paralel cu deturnarea fondurilor internaţionale nerambursabile în scop clientelar, declară preşedintele F.S.L.C.P.R. Fostului ministru Andrei Marga a dat o serie de Ordine şi Normative prin care s-a înfiinţat aşa-zisa "cercetare ştiinţifică universitară" clientelară pentru a putea accesa împrumuturile nerambursabile de la Banca Mondială şi atrage şi alte fonduri europene pentru a se dota ceva ce nu există decât pe hârtie, în detrimentul institutelor de cercetare existente, afirmă Radu Minea.
Drama Institutului de la Ploieşti
Miniştrii la Învăţământ şi premierii s-au schimbat, dar nimeni n-a făcut nimic să salveze vechile institute de cercetarea de la faliment. Cea mai dramatică situaţie o au cercetătorii de la Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Utilaj Petrolier din Ploieşti (IPCUP) care nu şi-au mai încasat salariile, unii dintre ei chiar de 5 ani. Alţii, de "doar" doi ani şi patru luni.
"Oamenii ăştia [cercetătorii de la Ploieşti] au reuşit, au făcut platforme marine, au făcut sonde de mare adâncime, care alţii vorba aia, plătesc o avere ca să fie realizate şi bagă fonduri. Şi la noi s-a făcut din nimic pentru nişte oameni care sunt eroi din punctul meu de vedere." vorbeşte Radu Minea despre drama oamenilor de ştiinţă de la Ploieşti.
Interesul guvernanţilor este, afirmă Radu Minea, să vândă vechile institute de cercetare la fier vechi.
"La Ploieşti s-au vândut la kilogram strunguri şi toate chestiile astea. Institutul de la Ploieşti despre este cel care a făcut platformele marine, care a făcut toate instalaţiile mari marine din România, care acum cine ştie pe mâna căror băieţi deştepţi va ajunge", a declarat Radu Minea pentru Epoch Times.
Deşi angajaţii IPCUP, institut în subordinea Ministerului Educaţiei sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti definitive, irevocabile şi executorie, această hotărâre nu se pune în aplicare iar MEN refuză să le plătească salariile câştigate în instanţă angajaţilor de la Ploieşti. La IPCUP contribuţiile la stat (sănătate, şomaj, pensie etc.) sunt neplătite din 2007 la zi, institutul nu mai are reprezentant legal, nu mai are consiliu de administraţie, nici conducere executivă, şi nici măcar curent electric, apă, telefon, internet etc. Mai are doar un minister de resort care le cere salariaţilor care "performează" într-o clădire fără telefon şi internet să se autofinanţeze atrăgând proiecte şi finanţări.
"D-l Prim-Ministru VICTOR-VIOREL PONTA a vizitat platformele petroliere care funcţionează în Marea Neagră, dar uită că toate aceste instalaţii au fost proiectate de angajaţii acestui institut, care sunt trataţi ca cerşetori în propria ţară." acuză angajaţii IPCUP într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui ţării, premierului şi oricărei alte instituţii care ar putea fi interesată de soarta lor.
Cercetătorii au trimis scrisori către Bruxelles
Cercetătorii au căutat o rezolvare pentru problemele lor în ţară, fără nici un rezultat. În ciuda numeroaselor apeluri către Ministerul Educaţiei şi către Victor Ponta, căruia i-au trimis zeci de petiţii, adrese şi solicitări, nimic nu s-a schimbat. În concluzie cercetătorii nu mai speră nimic de la executivul român după ce "Cercetarea Ştiinţifică-Dezvoltarea Tehnologică din România "a fost desfiinţată de d-l prim-ministru Victor Viorel Ponta şi coaliţia U.S.L." şi speră că vor găsi dreptate la Bruxelles.
Aşadar cercetătorii au trimis scrisori la Bruxelles, comisarului european al cercetării, inovării şi ştiinţei, Maire Gerghean Quinn, pentru a reclama că guvernul a tăiat bugetul alocat cercetării la sub 0.3% din P.I.B. şi, chiar şi reduse dramatic, fondurile disponibile nu au fost utilizate în totalitate, salariile nefiind plătite cu lunile şi diminuate. În schimb "avem o hemoragie de acte normative, care urmăresc acoperirea legală a deturnării fondurilor interne şi europene" se afirmă în scrisoarea F.S.L.C.P.R. către Maire Gerghean Quinn. Cât de desconsiderată este cercetarea, rezultă din faptul că ocupaţia de Cercetător ştiinţific şi că domeniu Cercetarea Ştiinţifică - Dezvoltarea Tehnologică au dispărut din Codul ocupaţiilor din România (CAEN).
Măsuri pentru redresarea cercetării româneşti
Cercetătorii propun şi o serie de măsuri pentru relansarea cercetării româneşti, falimentate sistematic de executiv. Federaţia sindicatelor libere din cercetare consideră că România poate atinge din nou performanţă în cercetare dacă Ministerul Cercetării şi Tehnologiei s-ar reînfiinţa, dacă cercetarea ştiinţifică ar redeveni un sector de activitate independent (redobândindu-şi inclusiv codul sau caen în nomenclator) şi dacă se vor respecta prevederile Cartei Europene a Cercetătorului şi a Codului de angajare a acestuia, astfel încât forurile ce tutelează cercetarea să fie conduse de către personal specializat, cu încadrarea de bază de cercetători ştiinţifici şi nu de cadre didactice universitare, "care îşi asumă şi activitate de cercetare."
În plus, Federaţia consideră imperios necesar ca Strategia domeniului să fie elaborată de cercetători şi să revină la practica dialogului social, prin consultarea partenerilor sociali reprezentativi pentru domeniul Cercetării Ştiinţifice-Dezvoltării Tehnologice din România. Astfel, fondurile europene vor fi direcţionate şi accesate corect.
(Fals) Orizont ... de aşteptări
Acestea fiind spuse, cercetătorii se vor îndrepta spre Bruxelles. Ultima lor speranţă de a fi luaţi în seamă de către oficiali a fost vizita făcută vineri la Bucureşti de comisarului european al cercetării, inovării şi ştiinţei, Maire Gerghean Quinn. Cercetătorii au încercat să îşi facă auzite păsurile pichetând conferinţa Orizont 2020, unde s-a vorbit despre finanţări de miliarde de euro pentru cercetătorii din UE, deci, inclusiv pentru cei români. Protestul, adresat nu doar comisarului european ci şi miniştrilor (în special ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu) prezenţi la Orizont 2020 a trecut neobservat. Domnul Minea ne-a explicat de ce:
"Conducătorii României actuale (...) au ascuns cât s-a putut vizita comisarului pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă în România, doamna Quinn şi au încercat, în stil ceauşist aşa, cu nişte festivităţi din astea de prost gust să deturneze atenţia respectivului comisar de la situaţia gravă cu care se confrunta cercetarea distrusă de dumnealor. Şi atunci am vrut să atragem atenţia doamnei Quinn că mai există încă şi cercetători aici, oameni care lucrează în domeniu, nu este numai mafia universitară care a acaparat acest domeniu."
Comisarul european nici nu a dat cu ochii de cercetători, a declarat Radu Minea: "S-a schimbat şi uşa de intrare care trebuia să fie numai pentru ca Dna Quinn să nu dea ochii cu noi."
Aşadar, cercetătorii vor merge la Bruxelles unde au trimis deja materiale despre situaţia cercetătorilor români. Cât despre ministrul Costoiu & comp aceştia "sunt asasinii cercetării, nişte mincinoşi, care (...) trebuie băgaţi la puşcărie pentru ce au făcut. Au distrus cercetarea românească şi asta vor să facă în continuare." Dacă nu sunt opriţi ... de la Bruxelles.