Orizont 2020 - marcat de proteste ale cercetătorilor neplătiţi

Orizont 2020, Conferinţa Naţională de prezentare a Programului european pentru cercetare şi inovare. 4 octombrie 2013. În imagine, Mihnea Costoi, Maire Geoghegan- Quinn şi Remus Pricopie
Orizont 2020, Conferinţa Naţională de prezentare a Programului european pentru cercetare şi inovare. 4 octombrie 2013. În imagine, Mihnea Costoi, Maire Geoghegan- Quinn şi Remus Pricopie (Epoch Times România)

Aproximativ 40 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR) au protestat vineri, începând cu orele 8,00 dimineaţa, în faţa Bibliotecii Naţionale, pentru "demnitate şi supravieţuire".

Pichetul cercetătorilor a fost organizat cu ocazia vizitei în România a unor înalţi oficiali europeni şi a comisarului european al cercetării, inovării şi ştiinţei, Maire Gerghean Quinn, informeaza Agerpres.

Oaspeţii europeni au venit la Bucureşti pentru a participa, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu etc., la lansarea programului cadru european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020."

Ne aflăm în pragul unui nou început. Avem convingerea că ORIZONT 2020 va însemna începutul unei noi ere", a declarat ministrul pentru Cercetare Ştiinţifică Costoiu prezent la lansarea acestui program prin care UE "pune la bătaie" 80 de miliarde de euro pentru finanţarea iniţiativelor care reuşesc să aducă aproape de îndeplinire obiectivele asumate de către statele membre şi de UE prin intermediul Strategiei „Europa 2020.” Etc.

Ministrul a mai precizat "că programul aduce o simplificare a mecanismelor de accesare şi decontare a fondurilor europene" şi că prin ORIZONT 2020 fiecare cercetător român care va accesa proiecte va primi un bonus salarial de 8.000 de euro, indiferent de valoarea proiectului.

Afară, cercetătorii pichetau în linişte, fără lozinci. Printre cele 40 de persoane aflate în faţa Bibliotecii Naţionale, în frig, se aflau angajaţi ai Institutul de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier (IPCUP) Ploieşti nu şi-au primit salariile de ani de zile.

"Suntem nemulţumiţi că personalul din cercetare-proiectare este umilit, jignit şi împiedicat să-şi desfăşoare activitatea, în timp ce actualii conducători continuă să dezinformeze structurile europene cu privire la situaţia cercetătorului ştiinţific din România', a declarat preşedintele FSLCPR, Radu Minea.

Înăuntru, la căldură, ministrul de resort al celor ce nu şi-au luat salariul de un an, le declara oficialilor europeni:

"Credem că spaţiul românesc poate să devină atractiv. Este extrem de important să reuşim în continuare să creştem rata absorbţiei de fonduri europene. Trebuie să ne concentrăm să acordăm facilităţi fiscale companiilor care desfăşoară cercetare, dar şi cercetătorilor. ORIZONT 2020 este un program care a fost îndelung negociat", a spus Mihnea Costoiu.

Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne