Cercetătorii au reuşit să creeze o conexiune între creierele a doi şoareci

Un lucrător ţine un şobolan alb într-un laborator al Universităţii de Medicină din Sichuan, 3 august 2005 în Chengdu. (China Photos / Getty Images)
Jack Phillips
01.03.2013

Creierele a doi şoareci - unul în Brazilia şi unul în SUA - au fost conectate, în conformitate cu un nou studiu.

Oamenii de ştiinţă au conectat creierele celor doi şoareci prin intermediul unei "legături cerebrale" - cel mai apropiat lucru de "fuziunea mentală" din Star Trek - prin Internet, s-a raportat joi. Gândurile unui cobai din Brazilia au fost preluate de senzori electronici şi transmise unui cobai din SUA.

"Am creat practic o unitate de calcul din două creiere", a fost citat în revista Wired neurologul de la Universitatea Duke, Miguel Nicolelis, conducătorul studiului.

Când al doilea şoarece a primit gândurile celuilalt, el a imitat comportamentul său, au descoperit cercetătorii, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Nicolelis a spus că cercetarea ar putea deschide calea pentru un aşa-numit "calculator organic", format din mai multe creiere conectate împreună. "Aceste experimente au arătat că am putea stabili o legătură sofisticată de comunicare directă între creiere", a afirmat Nicolelis într-o declaraţie obţinută de The Guardian.

Laboratorul lui a primit circa 26 milioane de dolari de la Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

"Comunicarea între creierele a doua animale ridică tot felul de probleme de natură etică", a declarat un neurolog, care a dorit să rămână anonim, pentru Reuters, ilustrând potenţialele capcane ale cercetării.

"Când oamenii citesc despre faptul că anumite idei sunt inoculate în creierul animalelor şi că acest lucru schimba modul în care acţionează, ei se sperie pe bună dreptate", a afirmat omul de ştiinţă, declarând că acesta ar putea duce la unităţi de animale-soldaţi controlate de la distanţă.

Neurologul Bijan Pesaran de la Universitatea din New York a spus că "faptul că şoarecii sunt conectaţi şi lucrează împreună este o idee destul de interesantă", a raportat Wired. Cu toate acestea, el este curios să vadă cum interacţionează şobolanii unii cu alţii. "Dacă ar putea fi învăţaţi să facă anumite lucruri mai bine şi mai repede atunci aş fi cu adevărat impresionat", a adăugat el.

Lee Miller, un fiziolog de la Universitatea Northwestern, a declarat că cel mai recent studiu al lui Nicolelis este dubios.

"Nu este clar care este scopul final al acestui efort", a declarat el pentru Nature, descriind studiul drept un "scenariu science-fiction hollywood-ian slab."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor