Cercetătorii au descoperit o modalitate precisă de a ucide celulele canceroase

Tratamentele împotriva cancerului, care vizează distrugerea celulelor periculoase, cauzează adesea daune şi durere, deoarece fac ravagii asupra celulelor şi ţesuturilor învecinate. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă metodă de a ţinti celulele dăunătoare folosind lumina pentru o distrugere precisă, conform unui studiu recent.
"De obicei, tratamentele pentru cancer folosesc inducerea farmacologică pentru a ucide celulele, dar aceste substanţe chimice tind să se răspândească în toate ţesuturile şi este greu să fie limitate la o zonă precisă. Se obţin o mulţime de efecte nedorite", a declarat conducătorul studiului Kai Zhang, profesor de biochimie la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, într-un comunicat de presă.
Cercetătorii implementează optogenetica, o abordare care utilizează sisteme optice pentru a controla funcţiile celulare, pentru a focaliza un fascicul de lumină pe o ţintă mai mică decât o celulă.
"Acesta este modul în care putem folosi lumina pentru a ţinti foarte precis o celulă şi a-i declanşa moartea", a declarat Zhang în comunicatul de presă.
Pe lângă uciderea celulei canceroase, un alt rezultat urmărit este activarea sistemului imunitar pentru a răspunde la lumină.
Zhang a declarat că celulele deteriorate eliberează citokine, un tip de proteine mici, atrăgând celulele albe din sânge care ajută sistemul imunitar să combată infecţiile. Prin uciderea celulelor canceroase, cercetătorii speră să antreneze celulele albe T ale sângelui să recunoască şi să atace cancerul, a explicat Zhang.
Cercetătorii au determinat celulele să răspundă la lumină împrumutând o genă activată de lumină de la plante şi inserând-o în culturi de celule intestinale. Ei au ataşat apoi aceste gene la genele unei proteine, RIPK3, care reglează necroptoza, o formă de moarte celulară cauzată de diverşi stimuli.
Teak-Jung Oh, student absolvent şi primul autor al lucrării, a declarat că procesul de activare a luminii face ca proteinele RIPK3 să se grupeze împreună, imitând calea morţii naturale.
"Înţelegerea căii de semnalizare celulară pentru necroptoză este deosebit de importantă, deoarece se ştie că aceasta este implicată în afecţiuni precum boala neurodegenerativă şi boala inflamatorie intestinală.
Este important să ştim cum afectează necroptoza evoluţia în aceste boli. Şi dacă nu cunoaşteţi mecanismele moleculare, nu ştiţi cu adevărat ce să vizaţi pentru a încetini progresia", a declarat Oh.
Studiul a fost publicat în numărul din iulie al Journal of Molecular Biology.