Cepoi (Min. Sănătăţii): Sunt propuneri ca noua lege a sănătăţii să fie implementată în 4-5 ani
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat joi că sunt propuneri care vizează implementarea legii sănătăţii într-un interval de patru-cinci ani, şi nu "în câteva luni, cum s-a încercat cu toate reformele de până acum".
"Noua lege a sănătăţii nu poate fi implementată în câteva zile, cum s-a încercat cu toate reformele de până acum. Implementarea legii este graduală şi pe o perioadă mai lungă de timp. Din discuţiile pe care le-am avut cu asiguratorii în urmă, cu câteva zile, propunerile erau ca implementarea legii sănătăţii să aibă loc într-o perioadă de patru-cinci ani", a declarat Cepoi, la un seminar organizat de Ziarul Financiar şi Alico.
Secretarul de stat a menţionat că, pentru elaborarea noului cadru legislativ, va fi constituit un grup de lucru format din "experţi ai tuturor actorilor importanţi din sistem, inclusiv ai partidelor politice parlamentare, indiferent dacă sunt de la putere sau opoziţie".
"Am deschis un forum pe site-ul Ministerului Sănătăţii, unde propunerile participanţilor la discuţii sunt publicate şi unde cetăţenii îşi exprimă punctul de vedere vizavi de o propunere sau de alta", a precizat oficialul Ministerului Sănătăţii.
Cepoi a mai spus că toţi cetăţenii au la dispoziţie o adresă de e-mail la care pot trimite propuneri cu privire la noua lege a sănătăţii.
Vasile Cepoi a subliniat că, printre problemele principale identificate în sistemul de sănătate, se numără dezechilibrul financiar şi slaba calitate a serviciilor medicale. De asemenea, este necesară o reorganizare a sistemului de asistenţă medicală spitalicească, a mai spus secretarul de stat.
Vechiul proiect de lege a declanşat la începutul anului un imens un scandal public, care a dus la demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. În acele din urmă, acesta a revenit în Ministerul Sănătăţii, după ce proiectul a fost retras din dezbatere publică, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu. Arafat era nemulţumit de prevederile prin care, în opinia lui, sistemul asistenţei de urgenţă al statului urma să fie concurat de mediul privat.