CEO Saxo Bank: Taxele pe depozitele bancare din Cipru – primul pas spre taxa pe avere?

Epoch Times România
21.03.2013

Situaţia din Cipru reprezintă cel mai important eveniment macroeconomic pe 2013, eveniment care continuă să se dezvolte în moduri noi şi uluitoare, consideră Lars Seier Christensen, co-fondator şi CEO Saxo Bank.

”Confuzia domneşte în Cipru. E riscant, aşadar, să ne expunem ridicolului prin fel de fel de speculaţii, mai ales că lucrurile par a fi în permanentă schimbare. Ceea ce ştim este că parlamentul cipriot a respins pachetul de răscumpărare după un adevărat joc de poker cu Troika europeană, încercând să joace mai multe mâini câştigătoare, de la 0% pentru depozitele mici, până la 15% la depozitele mai importante. Niciuna dintre variante nu s-a dovedit suficient de atrăgătoare pentru a aduce o înţelegere.

Mai ştim că Franţa a exclus un plan B. Sună plauzibil, din moment ce suntem deja la planul D sau chiar E. Şi mai ştim că Rusia este profund implicată în jocurile de culise, deşi a fost exclusă, aparent, din întregul proces. Vedem cum se transformă totul într-un joc geopolitic în care rezervele importante de petrol şi gaz natural ar putea ajunge în mâinile ruşilor, în pofida eforturilor de decenii ale Europei de a obţine exact rezultatul contrar. Şi mai ştim că Angela Merkel e mai îngrijorată de rezultatul alegerilor din propria ţară decât soarta Ciprului”, spune CEO Saxo Bank, într-o analiză, dată joi publicităţii.

Pentru că băncile din Cipru nu-şi vor relua operaţiunile până nu va apărea o înţelegere, taxa pe depozite va fi irelevantă, întrucât nu va rămâne niciun ban în Cipru, cel puţin niciun ban străin, spune Christensen.

Acesta precizează că, deşi un consorţiu de bănci a oferit o soluţie privată la această criză, se pare că nu a fost luată în considerare în mod serios.

”Ca să mai destindem un pic atmosfera, aflaţi că pe guvernatorul Băncii Centrale din Cipru îl cheamă… Panicos şi ştiţi cum se spune: ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus. Îmi cer iertare, dar nu m-am putut abţine. De fapt, pot spune că sunt chiar alături de omul care are cea mai detestată slujbă din lume la ora actuală”, declară Christensen.

În opinia acestuia s-a observat, încă o dată, că zona Euro nu este în stare să-şi rezolve problemele cu luciditate şi că am asistat la cea mai incompetentă administrare a unei crize europene de până acum.

”Ce e grav e că acest lucru demonstrează în ce situaţie gravă sunt toate cele 17 state europene care fac parte din uniunea monetară. Panica este atât de mare, încât nicio măsură nu mai pare “prea” extremă pentru a prezerva acest proiect deja condamnat şi a apăra enormul capital politic investit în acest monumental eşec. Am ajuns într-un moment în care politicienii încearcă să confişte fără ruşine economiile cetăţenilor fără putere, moment care reprezintă pragul de jos la care nimeni nu se aştepta. Ne ia cu dureri mari de cap dacă ne gândim ce se va întâmpla în viitor, când criza se va adânci. Şi se va adânci în mod sigur”, declară sursa citată.

Ideea unei taxe pe avere nu este nouă, totuşi. Mai multe cercetări au arătat, recent, că nevoia de fonduri în sectorul public ar putea duce la “confiscări” de averi pe scară amplă. Boston Consulting Group a sugerat într-un raport recent că aproximativ 29% din toate averile private – nu doar depozite – ar putea fi confiscate pentru a acoperi datoriile făcute până acum, precizează CEO Saxo Bank.

”Aşa că ar trebui să ne obişnuim cu ideea banilor care ne sunt luaţi de politicieni flămânzi de bani. E doar începutul. Pisica a fugit peste gard, chiar dacă s-ar putea ca acestă primă înţelegere să nu rămână, până la urmă, în picioare”, adaugă Christensen.

Acesta se declară a fi uluit că o asemenea mişcare importantă şi extremă este riscată pentru un premiu foarte modest.

”Ceea ce părea total lipsit de sens – o eventuală confiscare a banilor noştri în încercarea de a rezolva criza datoriilor – e brusc o ameninţare, şi asta datorită a ceea ce s-a întâmplat în ultimele 3 zile. Cea mai temută măsură, cea mai importantă mişcare din ultimii ani a fost aruncată în joc pentru numai 5,8 miliarde de dolari. Impactul ei ar putea declanşa retrageri sau mişcări masive de capital şi devalorizări de bunuri de ordinul a sute de miliarde de dolari. Lipsa de încredere va submina toate naţiunile cu economii slăbite. De ce nu a păstrat Troika acest as în mânecă până la salvarea unei economii mai substanţiale, hai să spunem Spania sau Italia? Incompentenţă? Neînţelegerea pieţei? Sau, şi mai grav, dorinţa de a introduce această taxă pentru a lăsa impresia alegătorilor că îi pot “mulge” pe cei bogaţi?”, se întreabă Lars Seier Christensen.

Situaţia i se pare acestuia intrigantă şi fascinantă, deopotrivă, însă consideră că este un mare păcat că populaţia Ciprului trebuie să traverseze această perioadă dureroasă, cu probleme pe care nu ei le-au creat şi pe care, iată, nu au cum să le evite.

”O întrebare ce îşi are acum tot rostul din lume: cine urmează?”, se întreabă CEO Saxo Bank.

Saxo Bank este o bancă specializată în investiţii şi tranzacţionări online. Saxo Bank are peste 120 de clienţi white label şi deserveşte mii de clienţi retail în peste 160 de ţări. Saxo Bank are sediul în Copenhaga şi birouri în Australia, Cehia, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi Emiratele Arabe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor