Cenzura directă a internetului este, acum, oficială

Matrix
Matrix (captură Youtube)

Pe 25 august, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare o nouă lege cunoscută sub numele de „Legea serviciilor digitale”.

Conform acestei noi legi, birocraţii europeni vor putea ordona marilor companii de tehnologie să cenzureze orice conţinut care este considerat „ilegal”, „dezinformare” sau „discurs care incită la ură”. Aceasta include conţinutul care este postat de utilizatori din afara Uniunii Europene, pe motiv că o persoană care locuieşte în Uniunea Europeană l-ar putea vedea.

Nu cred că oamenii înţeleg cu adevărat implicaţiile acestei noi legi.

În trecut, au existat momente în care guvernele au cerut ca marile companii de tehnologie să elimine anumite materiale, dar acum această nouă lege le va oferi oficialilor guvernamentali puterea de a forţa marile companii de tehnologie să elimine orice conţinut care nu le place.

Orice companii mari de tehnologie care aleg să nu se conformeze vor fi lovite de sancţiuni extrem de dure.

Bineînţeles că instituţiile de ştiri principale, cum ar fi Washington Post, încearcă să dea o întorsătură pozitivă acestei noi legi. Ni se spune că ne va „proteja” de „conţinut ilegal” şi „dezinformare”...

Când această nouă lege a fost aprobată pentru prima dată, serviciul american de radio - NPR - a recunoscut că va permite guvernelor europene să „elimine o gamă largă de conţinut”...

Conform legislaţiei UE, guvernele ar putea cere companiilor să elimine o gamă largă de conţinut care ar fi considerat ilegal, inclusiv materiale care promovează terorismul, abuzul sexual asupra copiilor, discursurile instigatoare la ură şi escrocherii comerciale.

Pe lângă „conţinutul ilegal” şi „discursul instigator la ură”, Legea privind serviciile digitale se aplică şi „înşelătoriilor” şi oricărui material care este considerat „dezinformare”. Următoarele provin de pe site-ul oficial al Comisiei Europene...

"În acelaşi timp, DSA reglementează responsabilităţile platformelor online foarte mari şi ale motoarelor de căutare online foarte mari atunci când vine vorba de probleme sistemice, cum ar fi dezinformarea, farsele şi manipularea în timpul pandemiilor, daunele aduse grupurilor vulnerabile şi alte daune societale emergente".

Aceste noi reguli de conţinut sunt atât de vagi încât s-ar putea aplica la aproape orice.

Din acest moment, dacă postezi ceva ce nu le place, vor avea puterea de a-l da jos.

Se pune întrebarea cine va executa cenzura?

Ei bine, sute de birocraţi nealeşi din UE vor decide ce constituie dezinformare şi vor instrui firmele Big Tech să o cenzureze...

Sub acest regim orwellian, o echipă de sute de birocraţi nealeşi din UE va decide ce anume reprezintă dezinformare şi va instrui firmele Big Tech să o cenzureze. Firmele înseşi, care se vor confrunta cu riscuri reputaţionale şi sancţiuni financiare, nu vor avea de ales decât să se conformeze. Acest lucru se poate face în toate felurile: pur şi simplu prin moderatorii umani care elimină conţinutul, prin interzicerea creatorilor problematici pentru a le reduce acoperirea, prin demonetizarea anumitor materiale şi prin modificarea algoritmilor pentru a favoriza sau defavoriza anumite subiecte. Şi deşi, din punct de vedere legal, DSA se aplică doar în UE, odată instalat în cadrul firmelor Big Tech, acest vast aparat de reglementare a conţinutului va afecta cu siguranţă utilizatorii din restul lumii.

În plus, site-ul oficial al Comisiei Europene ne spune că marile companii tehnologice trebuie să „reacţioneze cu prioritate” la orice conţinut care a fost raportat de 'observatori de încredere'”...

Va fi creat un canal prioritar pentru semnalizatorii de încredere – entităţi care au demonstrat o experienţă şi o competenţă deosebită – pentru a raporta conţinut ilegal la care platformele vor trebui să reacţioneze cu prioritate.

Aceasta înseamnă inclusiv că organizaţiile de extremă stângă care au fost înfiinţate pentru a controla conţinutul online vor primi acum o putere extraordinară de a restricţiona materiale pe internet.

Inutil să spun că internetul nu va mai fi niciodată la fel după asta.

Iniţial, această nouă lege se va aplica pentru 19 platforme online foarte mari...

Platformele online afectate sunt Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, linkedin, Pinterest, Snapchat, TikTok, X (listat ca Twitter), Wikipedia, YouTube, retailerul european de îmbrăcăminte Zalando, Bing şi Google Search.

Dacă oricare dintre aceste mari platforme online alege să nu respecte noua lege, sancţiunile ar putea fi extrem de severe...

O firmă care nu respectă legea s-ar putea confrunta cu o interdicţie completă în Europa sau amenzi de până la 6% din veniturile sale globale.

Luna trecută, X/Twitter a declarat că este pe cale să genereze venituri de 3 miliarde USD (2,4 miliarde de lire sterline). O amendă de 6% ar fi echivalentul a 144 de milioane de lire sterline.

De pe 24 februarie 2024 Legea Serviciilor Digitale se va aplica, de asemenea, unui număr vast de platforme mai mici.

În acel moment, va fi foarte greu să scapi de atingerea acestei noi legi.

Şi doar pentru a se asigura că pot supraveghea îndeaproape lucrurile, UE tocmai a înfiinţat un birou nou-nouţ în San Francisco pe 22 iunie...

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a tăiat panglica pentru a sărbători lansarea oficială a biroului Uniunii Europene din San Francisco, joi, 22 iunie, alături de locotenentul guvernatorului Californiei Eleni Kounalakis, senatorul statului California Scott Wiener şi preşedintele Comisiei pentru afaceri cu Parlamentul European, Adrian Vazquez.

„Sunt foarte bucuros să mă aflu astăzi aici în Silicon Valley, un centru global pentru tehnologie digitală şi inovare, pentru a inaugura oficial noul birou al Uniunii Europene din San Francisco”, a declarat comisarul Breton în discursul său principal adresat unui public din sectorul afacerilor şi tehnologiei. lideri. „În calitate de parteneri similari care luptă pentru reciprocitate şi principii comune, respectând în acelaşi timp procesele democratice respective, legăturile noastre transatlantice sunt mai relevante ca niciodată în domeniul tehnologiei.”

Timp de mulţi ani, internetul a fost unul dintre ultimele bastioane pentru libertatea de exprimare.

Acum totul s-a schimbat.

Din acest moment înainte, birocraţii europeni de extremă stânga vor ajunge să determine ce este acceptabil şi ce nu este acceptabil pe marile noastre platforme online.

Cenzura directă guvernamentală a internetului este aici şi asta va face mult mai dificilă transmiterea adevărului unei lumi care are nevoie disperată de el.