Centrala de la Cernavodă a asigurat până în ianuarie circa 20% din consumul naţional de electricitate

Centrala Nucleară Cernavodă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.03.2012

CNE Cernavodă, cu cele două unităţi în operare, a livrat de la începerea exploatării comerciale şi până la finalul lui ianuarie 2012 o cantitate de 108.836.543 MWh în sistemul energetic naţional, asigurând astfel circa 20% din consumul naţional de electricitate, a anunţat vineri Nuclearelectrica.

"Aceste rezultate s-au obţinut în condiţii de securitate pentru populaţie, mediu şi personalul centralei. Astfel, nu s-a înregistrat niciun eveniment de deversare în mediu de substanţe periculoase, iar doza colectivă înregistrată la CNE Cernavodă se situează considerabil sub valorile medii multianuale întregistrate la nivel mondial pentru centralele de acelaşi tip", se arată în comunicat.

Potrivit Nuclearelectrica, evaluarile WANO şi statisticile internaţionale la nivelul lunii ianuarie 2012, realizate pe baza rezultatelor CNE Cernavodă, plasează Unitatea 1 - CNE Cernavodă pe poziţia a treia în topul unităţilor nucleare la nivel global, cu un coeficient de utilizare a puterii instalate mediat pe trei ani (2009-2011) de 96,27%.

De asemenea, Unitatea 1 a CNE Cernavodă a realizat la sfârşitul lunii ianuarie 2012 un factor de capacitate de 90%, aferent întregii perioade de exploatare comercială (1996-2011), cu 10% peste valoarea prevazută în proiect.

În topul unităţilor nucleare din Europa, Unitatea 1 se plasează pe locul 1 şi Unitatea 2 pe locul al noulea. Unitatea 2 de la CNE Cernavodă urmăreşte îndeaproape performanţele Unităţii 1, ceea ce demonstrează că CNE Cernavodă obţine rezultate susţinute pe termen lung.

"Unitatea 1 a CNE Cernavodă continuă să fie pe locul I, cu un factor de capacitate de 99,7%, urmată îndeaproape de Unitatea 2 Wolsung Coreea şi Unitatea 4 Darlington Canada", a declarat preşedintele CANDU Owners Group.

Nuclearelectrica menţionează că şi în anul anterior, respectiv în 2009, an fără oprire programată, Unitatea 1 s-a situat tot pe primul loc între unităţile CANDU, cu un factor de capacitate de 100,1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor