Celule ale pielii folosite în reconstruirea inimii

Într-o premieră medicală absolută, oamenii de ştiinţă israelieni au reuşit să transforme celule ale pielii în ţesut muscular cardiac viabil, informează BBC News.

Tratamentul se bazează pe celule stem hiPSCs (human-induced pluripotent stem cells). Ele pot fi transformate în multe alte tipuri de celule, proprietate de care se folosesc oamenii de ştiinţă în dezvoltarea de metode noi de reparare şi regenerare a organelor şi ţesuturilor deteriorate ale organismului. În acest sens, mai multe tratamente pentru boli ca Alzheimer, Parkinsons şi diabet au fost propuse în trecut, cu diferite rate de succes.

Celulele hiPSCs nu provin dintr-un embrion ci sunt „create” din celule normale ale corpului, ale pielii, sângelui, de păr s.a. Se încearcă astfel minimizarea riscului ca ele să fie respinse de organismul gazdă.

Echipa de cercetători de la Centrul Medical Rambam din Haifa, Israel, au luat celule ale pielii de la doi oameni cu insuficienţă cardiacă, în vârstă de 51, respectiv 61 de ani, le-au modificat prin terapie genetică, rezultând celule noi, identice cu cele care alcătuiesc miocardul. Apoi, le-au transplantat pe inima unui şoarece şi au urmărit evoluţia lor. În 48 de ore, funcţionau sincron cu celulele existente înainte de transplant.

„Ce este nou şi interesant în cercetarea noastră este că am arătat că este posibil să iei celule ale pielii de la un pacient în vârstă cu insuficienţă cardiacă acută şi să rămână cu propriile celule pulsante într-un vas de laborator ce sunt sănătoase şi tinere – echivalentul stadiului celulelor miocardice de când s-a născut ” a spus cercetătorul şef Dr. Lior Gepstein într-o declaraţie de presă, citată de BBC News.

Studiul a fost publicat în Jurnalul European Heart

Transplantul nu este considerat încă sigur să fie încercat pe oameni. Cercetătorii recunosc că multe alte teste şi îmbunătăţiri ale metodei trebuie realizate; un astfel de tratament fiind disponibil cel mai devreme în 5-10 ani, dacă nu apar alte probleme. Există îngrijorări reale că astfel de celule se pot transforma în tumori, din cauza felului în care au fost create. De asemenea, pentru repararea muşchiului deteriorat la un atac de cord este nevoie de miliarde de celulele, pe când cercetătorii au reuşit în două săptămâni să facă doar câteva milioane. Trebuie îmbunătăţită radical şi rata de supravieţuire a celulelor care în prezent este de doar 10%.

„O mulţime de lucruri trebuie făcute înainte ca aceste proceduri de regenerare să fie folosite la pacienţii cu insuficienţă cardiacă [...] Cu toate acestea, succesele văzute în acest studiu – precum şi în altele recent publicate – demonstrează că facem în mod sigur progrese” a comentat Dr. Lawrence Phillips, cardiolog la Centrul Medical Langone NYU, citat de HealthDay.

Pentru bolnavi cu insuficienţă cardiacă, în special supravieţuitorii unui atac de cord, cercetările cu celule stem oferă cele mai bune speranţe pentru un tratament. În prezent, pentru aceştia, singura soluţie de remediere este transplantul de inimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură