Celebrul dosar "Erata CCR" a fost clasat

Dosarul în care unii dintre foştii şi actualii judecători ai Curţii Constituţionale au fost anchetaţi pentru invalidarea referendumului din iulie 2012, care viza demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost clasat de Parchetul General.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Parchetul General a clasat celebrul dosar "Erata CCR" în care era investigat modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis, în contextul referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu din 2012, o erată prin care s-a dispus că la stabilirea pragului electoral trebuie luaţi în calcul şi românii din diaspora.

Dosarul a fost deschis în urma mai multor plângeri penale îndreptate împotriva judecătorilor CCR iar acuzaţiile erau cât se poate de grave - abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

Deşi nicio persoană nu a fost pusă oficial sub acuzare, şase dintre judecătorii CCR au fost vizaţi de investigaţii. Potrivit publicaţiei România Liberă, cei şase au fost acuzaţi că i-au transmis premierului de atunci, Victor Ponta, o erată prin care au corectat o adresă cu informaţii false transmise de colegul lor, judecătorul CCR Acsinte Gaspar.

Judecătorii care au semnat erata şi apoi au invalidat referendumul sunt: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Ştefan Minea, Petre Lăzăroiu şi Puskas Valentin Zoltan. Patru dintre aceştia sunt încă în funcţie, în timp ce Aspazia Cojocaru şi Iulia Motoc şi-au încheiat mandatul.

Pentru tăierea de pe listele electorale a unui număr mare de alegători şi, implicit, pentru validarea referendumului şi demiterea preşedintelui Traian Băsescu au votat doar trei judecători, respectiv Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Tudorel Toader.

Motivul invalidării referendumului de cei şase judecători a fost că NU s-a întrunit cvorumul, respectiv la urne NU au fost prezenţi jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform sursei citate, imediat după ce au votat, judecătorii CCR au plecat în concediu, mai puţin Acsinte Gaspar care, desemnat raportor în relaţia cu Guvernul României, a rămas să facă adresa către premierul Ponta în care să-l anunţe care este decizia majorităţii calificate a CCR.

Gaspar a modificat conţinutul juridic al deciziei majorităţii calificate a CCR şi, în loc să scrie că listele electorale permanente folosite la referendum NU pot fi modificate, a indicat să se facă un fel de mini-recensământ în urma căruia să se modifice numărul alegătorilor (să se scadă numărul acestora în aşa fel încât să se întrunească numărul necesar de alegători prezenţi la urne pentru validarea demiterii preşedintelui ţării, cum s-a constatat ulterior din interceptările făcute într-un alt dosar penal în care au fost inculpaţi mai mulţi înalţi funcţionari de la Ministerul Administraţiei şi Internelor). Imediat după ce Ponta a primit adresa de la Acsinte Gaspar, a anunţat că se face recensământul.

"România Liberă a descoperit falsul (denumit ulterior "eroare materială") lui Gaspar, a vorbit cu judecătorii CCR, a publicat rezultatul REAL al votului lor şi a declanşat, astfel, demararea procedurilor pentru a se îndrepta eroarea materială", scrie publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne