Cele mai mari organizaţii sindicate din România fuzionează în 2013

Criza economică şi financiară schimbă inclusiv modul în care se va purta „lupta sindicală” - Blocul Naţional Sindical (BNS) şi CNS Cartel Alfa au stabilit irevocabil că vor fuziona anul viitor, punând astfel bazele unei noi structuri din care vor face parte în jur de două milioane de salariaţi.
Epoch Times România
28.11.2012

Criza economică şi financiară schimbă inclusiv modul în care se va purta „lupta sindicală” - Blocul Naţional Sindical ( BNS) şi CNS Cartel Alfa au stabilit irevocabil că vor fuziona anul viitor, punând astfel bazele unei noi structuri din care vor face parte în jur de două milioane de salariaţi.

Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, a declarat pentru NewsIn că fuziunea dintre cele două confederaţii se va încheia cel mai târziu în toamna anului viitor. Atunci se va organiza şi un congres comun în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru conducerea noii organizaţii sindicale rezultate în urma fuziunii şi se va stabili şi noua denumire a acesteia. „Avem în vedere aplicarea unui model care să ducă la o rentabilizare a mişcării sindicale. Şi sindicatele trebuie să-şi reducă la minimum costurile. Fuziunea se face de la bază către vârf. Am optat pentru anul viitor deoarece în vara lui 2013 sunt finalizate proiectele cu fonduri europene pe care le avem în derulare atât noi, cât şi BNS şi astfel lucrurile sunt mult mai simplificate”, a explicat liderul sindical.

Iniţiativa unei fuziuni în mişcarea sindicală a venit de la confederaţia condusă de Dumitru Costin. La ultimul congres al BNS s-a anunţat public impunerea unui model nou de organizaţie sindicală. Tot atunci a fost făcută şi celorlalte structuri sindicale o invitaţie la fuziune cu o condiţie, aceea de a accepta redimensionarea confederaţiei după un tipar nou. BNS a primit răspunsuri afirmative atât de la CNS Cartel Alfa, cât şi de la CNSLR Frăţia.

În urma negocierilor s-a ajuns însă la concluzia că varianta optimă este aceea prin care doar două structuri fac fuziunea. „Vrem să dăm un exemplu. Şi dacă după ce noi formăm noua organizaţie şi alte structuri sindicale vor să adere la ea, sunt libere să o facă”, a mai precizat preşedintele CNS Cartel Alfa.
La rândul său, Dumitru Costin, preşedintele BNS a explicat că „este un proces care va dura. Discutăm despre două structuri care deţin un patrimoniu, sunt implicate în anumite proiecte”.

Tonul unor fuziuni în mişcarea sindicală a fost dat de două structuri internaţionale mari care au decis că pentru a putea reprezenta interesele membrilor este necesară o unificare. Aşa s-a ajuns la fuziunea dintre Confederaţia Internaţională a Sindicatelor Libere şi Confederaţia Mondială a Muncii, din care s-a născut Confederaţia Internaţională a Sindicatelor. Organizaţiile naţionale care făceau parte din cele două structuri au realizat că se impune o regândire a mişcării sindicale pe toate palierele ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor