Cel mai vârstnic campion mondial de judo, arădeanul Mihai Botez, a decedat la 89 de ani
Cel mai vârstnic deţinător al unui titlu de campion mondial la judo, arădeanul Mihai Botez, a decedat joi seară, la vârsta de 89 de ani.
Mihai Botez s-a născut pe data de 31 mai 1922 şi a început să practice mai întâi gimnastica, la vârsta de 10 ani. Între 1948 şi 1961, perioadă în care a fost component al lotului naţional de gimnastică, a obţinut numeroase titluri de campion naţional. În 1952 a participat la Olimpiada de la Helsinki, după care, 2 ani mai târziu, s-a clasat pe locul 10 la CM, performanţă pentru care i s-a conferit titlul de Maestru al Sportului în Gimnastică.
A început să practice judo-ul în lagărul american de prizonieri de război de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani, pe care a reuşit să-i impresioneze cu rapiditatea şi uşurinţa cu care asimila noua disciplină sportivă în care aceştia îl iniţiau
După ce a abandonat activitatea sportivă în domeniul gimnasticii, a început să se ocupe mai intens şi de judo, în anul 1956 el înfiinţând prima secţie de judo oficială din România, la clubul Vagonul Arad.
În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre.
Mihai Botez, sau Mişa bacsi, cum era îndeobşte cunoscut în lumea judo-ului românesc, a deţinut centura neagră cu 8 dan la judo şi centura neagră cu 8 dan la ju-jitsu, iar în anul 1973 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo.
Ca antrenor de judo, i-au trecut prin mână sute de sportivi, dintre care ulterior, unii au obţinut performanţe notabile în acest sport, între aceştia aflându-se şi actualul preşedinte al Federaţiei Mondiale de Judo, Marius Vizer. De asemenea, a continuat să îndrume tineri şi nu numai în tainele artelor marţiale, înfiinţând o şcoală de autoapărare.
Şi-a continuat de asemenea activitatea sportivă ca veteran, participând la competiţii europene şi mondiale rezervate acestei categorii de vârstă, competiţii în care de asemenea s-a făcut remarcat, cucerind patru medalii de aur şi una de argint. Ultimul "aur" l-a cucerit în anul 2008, în Belgia, la vârsta de 86 de ani, în faţa unui japonez mai tânăr cu câţiva ani.
"Am primit o distincţie pentru cel mai vârstnic judoka din lume şi o sală de 1.500 de sportivi m-a aplaudat. În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi mie victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României", a declarat ulterior Mişa bacsi, într-un interviu pe care l-a acordat presei româneşti, în urmă cu câţiva ani.
Recent, el a lăsat la trei dintre discipolii săi, un "testament", prin care le-a dat binecuvântarea de a-i prelua moştenirea şi de a-i continua activitatea.
În ultimii ani, Mişa baci a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat mai multe expoziţii de fotografie, arta fotografică fiind o altă mare pasiune a sa. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Arad.
Rămas singur după decesul soţiei sale şi măcinat de probleme medicale, Mihai Botez s-a retras într-un cămin - spital pentru persoane vârstnice, unde a trăit în ultima perioadă a vieţii sale.
După 89 de ani pe care i-a trăit tumultuos, dar în spiritul sportului, Mihai Botez, "cel mai venerabil practicant de judo din lume", după cum s-a caracterizat el însuşi, a trecut joi seară în lumea celor drepţi, lăsând în urma sa regrete şi un gol imens.
Dumnezeu să îl odihnească !