Cel mai nou portavion al SUA trimis în Atlanticul de Nord pentru exerciţii de pregătire cu aliaţii

Portavionul american USS Gerald R. Ford în Oceanul Atlantic, 4 iunie 2020 (US Navy)
Andrei Popescu
07.10.2022

Cel mai nou portavion al Statelor Unite se află acum în prima sa misiune de antrenament cu aliaţii din Atlantic. Mutarea are loc într-o perioadă de tensiuni sporite în întreaga lume.

Portavionul USS Gerald R. Ford şi-a început marţi desfăşurarea în Oceanul Atlantic de Nord, ca navă principală a unui grup de atac care include şase nave din ţările NATO, mai multe nave de război americane şi un submarin.

"Vom folosi întreg Atlanticul ca pe un loc de joacă", a declarat căpitanul Paul Lanzilotta, comandantul portavionului, citat de VOA News.

Marina SUA susţine că USS Gerald R. Ford este "cea mai mare şi mai dură navă de război a Americii". Are aproximativ 20 de tehnologii noi şi o punte de zbor complet reproiectată. Nava este capabilă să lanseze cu 30% mai multe zboruri decât alte portavioane americane. De asemenea, portavionul cu propulsie nucleară are şi un nou sistem radar.

USS Ford este cea mai mare navă de război din lume. Ea cântăreşte aproximativ 112.000 de tone. Portavioanele din clasa Nimitz sunt următoarele cele mai mari, cântărind cu 12.000 de tone mai puţin. Cu toate acestea, datorită unui design şi unei tehnologii mai bune, USS Ford necesită cu aproximativ 600 de marinari mai puţin pentru a fi operată decât portavioanele din clasa Nimitz.

USS Ford este prima navă din noua "clasă Ford" de portavioane. De fapt, este prima clasă nouă de portavioane din ultimii 45 de ani. Lansarea noului portavion a fost amânată ani de zile şi a depăşit bugetul cu miliarde de dolari.

Grupul actual de atac condus de USS Ford include, de asemenea, forţe din Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda, Suedia şi Spania. Este cel mai mare parteneriat în Oceanul Atlantic de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a precizat Marina SUA.

Lanzilotta a declarat că desfăşurarea din Atlanticul de Nord va ajuta grupul să se pregătească pentru desfăşurări mai lungi care vor începe anul viitor. Grupul va efectua mai multe exerciţii militare în Atlanticul de Nord, a susţinut viceamiralul Dan Dwyer. Acesta este comandantul Flotei a doua a SUA, care operează în Oceanul Arctic şi în Atlanticul de Nord.

Dwyer a mai transmis că "nu mai putem presupune că geografia ne oferă protecţia... pe care am avut-o în trecut".

Desfăşurarea portavionului USS Ford are loc la şapte luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Şi vine la câteva săptămâni după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de soldaţi suplimentari pentru a înlocui pierderile grele de pe frontul ucrainean.

În timp ce războiul din Ucraina a afectat forţele terestre ale Rusiei, forţele sale maritime rămân neafectate de lupte, a afirmat Bruce Jones, profesor la Universitatea Stanford şi director al Project on Internaţional Order and Strategy la Brookings Institution.

"Am văzut o creştere substanţială a activităţii maritime ruseşti în Arctica în perioada premergătoare crizei ucrainene... aşa că Atlanticul de Nord este un loc foarte important în care vom ajunge să trebuiască să descurajăm Rusia", a declarat el pentru VOA.

Totodată, Jones a susţinut că avarierea conductelor de petrol Nord Stream din Marea Baltică este un exemplu de tipul de operaţiune pe care ar putea să o desfăşoare forţele navale ruseşti.

"Se poate spune că ne aflăm într-o perioadă mai periculoasă, deoarece Rusia ar putea căuta să escaladeze dincolo de Ucraina, pe măsură ce situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor