Cel mai mare caz de corupţie din Premier League al ultimelor decenii

Fotbalistul englez Steven Gerrard. (Michael Regan / Getty Images)
P. P.
28.11.2013

Ofiţerii Agenţiei Naţionale de Criminalistică (NCA) au arestat cinci fotbalişti şi un impresar din Premier League, acesta fiind începutul celui mai mare dosar de corupţie din fotbalul englez al ultimelor decenii, a notat, miercuri, The Telegraph.

Investigaţiile autorităţilor britanice au fost demarate după ce ”The Telegraph” a descoperit că pariori recunoscuţi pentru aranjarea meciurilor mizau pe partidele din Marea Britanie din casele de pariuri Asiatice.

Într-o serie de înregistrări, unul din pariorii arestaţi joia trecută susţinea că meciurile din ligile inferioare engleze puteau fi aranjate chiar şi pentru sume de 50.000 de lire, apoi a prezis corect rezultatele următoarelor trei meciuri ale aceleaşi echipe. Dosarul este primul din ultimele decenii în care poliţia din Marea Britanie a strâns destule dovezi pentru reţinerea celor acuzaţi de corupţie.

”Şase bărbaţi din întreaga ţară au fost arestaţi în urma investigaţiilor asupra unor meciuri de fotbal trucate. Obiectivul operaţiunii este o grupare internaţională care se ocupă de trucarea meciurilor de fotbal. NCA cooperează îndeaproape cu Comisia de Pariuri şi Asociaţia de Fotbal”, preciza Agenţia Naţională de Criminalistică. Identitatea echipelor implicate nu poate fi dezvăluită din cauza motivelor legale, astfel ca operaţiunea să poată rămâne activă.

”Operaţiunea devine mai activă şi se dezvoltă în noi moduri pe zi ce trece”, a explicat una din surse poliţiei.

Unul din capii reţelei, Raj Perumal originar din Singapore, a fost înregistrat în timp ce le explica ”noilor parteneri” în timpul unei întâlniri secrete desfăşurate în Manchester cum aranja meciurile şi care sunt potenţialii pariori.

”În Anglia preţul unor fotbalişti e foarte mare... în general la unii jucători se ridică la 70.000 de lire.”, a explicat acesta, care a adăugat apoi că ”pentru a asigura scorul partidei, unele brigăzi de arbitri în meciurile din mai multe ţări europene sunt mituiţi”.

În timpul discuţiilor înregistrate, inculpatul din Singapore se oferea să aranjeze două meciuri din Marea Britanie.

”O să vorbesc cu ei. O să confirme de două ori. Le spun ce vreau. Eu mă dedic şi ei se dedică. Mă întreabă câte goluri vreau. Dă-mi cel puţin cinci... ori 3-2, 4-0”.

Raj mai susţinea că pe lângă sumele oferite uneori le mai dădea şi ”bani de buzunar”, relaţiile cu fotbaliştii fiind întreţinute constant.

”Pur şi simplu le trimiteam banii. Atunci când aveau nevoie sau când mă sunau le trimiteam banii în avans, uneori le mai ofeream şi bani de buzunar”, a mai explicat Raj.

Uneori plăteam un plus de 5.000 de lire unui jucător care primea un cartonaş galben la începutul meciului pentru a semnala că partida este cel mai probabil să fie manipulată. În timpul unei întâlniri, Raj a prezis corect numărul de goluri din timpul unei partide ce avea să se desfăşoare a doua zi.

Într-un interviu recent, Chris Eaton, fost şef al securităţii FIFA declara că ”aranjarea meciurilor a devenit o epidemie internaţională”.

Nick Garlic, un oficial înalt al Europol a criticat Asociaţia de Fotbal din Anglia pentru lipsa de determinare în abordările privind corupţia şi este de părere că membri ai reţelei care aranjează meciurile lucrează în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor