Preţul gazelor se va mări cu 1% pentru populaţie şi cu 2% în industrie, de la 1 ianuarie 2014

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

De la 1 ianuarie 2014, preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 1%, iar preţul gazelor pentru industrie se va mări cu 2%, aceasta fiind o nouă etapă în procesul liberalizării pieţei gazelor naturale, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul iniţial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populaţie şi de 4% pentru consumatorii industriali”, a precizat Havrileţ.

Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern şi FMI în anul 2012 şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.

În ce priveşte industria, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, este posibilă prelungirea termenului cu un an, dacă se constată că în 2014 diferenţa dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare.

Havrileţ a precizat că a fost posibilă o majorare mai mică decât era planificată deoarece ponderea gazelor de import la consum este mai mică decât în alţi ani, respectiv cca. 20%, faţă de 35-40% cât a fost în anii trecuţi în aceeaşi perioadă, ceea ce va duce la un preţ final mai mic decât s-a estimat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie