Victor Ponta: Nu mă aştept la critici din partea liderilor europeni, mă cunosc cu toţi prim-miniştrii

Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
16.10.2012

Victor Ponta a afirmat marţi înainte de CNEx al PSD că nu se aşteaptă la critici din partea liderilor europeni ce se vor afla în România, explicând că se înţelege foarte bine cu toţi şi nu a solicitat o întâlnire cu cancelarul Germaniei, ”deoarece timpul este foarte strâns”.

”În primul rând, eu vreau să spun foarte clar poziţia mea şi ca prim-ministru, şi ca lider politic, sigur, aparţinând familiei soicial-democraţilor, că indiferent de lucrurile politice care ne despart, le urez bun venit liderilor PPE la Bucureşti şi cred că pentru noi ca ţară, această prezenţa a multor lideri europeni din PPE la Bucureşti va reprezenta un avantaj în sensul în care se vor informa mult mai bine de la faţa locului cum stau lucrurile: vor constata că nici nu sunt tancuri pe străzi, nici că sunt judecători ai CCR prin închisori, nici că nu a fraudat nimeni două milioane de voturi - că nu prea avea cum şi că mâine seară vor sta la masă cu cel mai impopular şi cel mai detestat lider politic din România de astăzi, şi vor sta la masă cu nişte oameni care au furat şi au distrus România în ultimii ani, ceea ce îi va face să piardă alegerile”, a declarat Ponta înainte de CNEx al PSD.

El a subliniat că ”nu priveşte deloc cu ostilitate prezenţa la Bucureşti a celor mai mulţi dintre prim-miniştrii” şi a explicat că ”mâine nu vine niciun preşedinte, vin numai prim-miniştrii, poate află şi dna Boagiu lucrul ăsta”.

”Deci vorbesc de primii-miniştrii, mă cunosc cu toţi, am avut ocazia să vorbesc şi am relaţii mai mult decât normale şi civilizate, cred că singura excepţie este dnul Orban (Viktor Orban, n.red.) care este primul-ministru al Ungariei, care nu îşi ascunde prietenia şi simpatia pentru Traian Băsescu şi atunci implicit nu are cum să fie prieten şi să mă simpatizeze pe mine, dar cu toţi ceilalţi prim-miniştrii m-am văzut la Bruxelles, m-am văzut la Bratislava, ne vom vedea în celelalte întâlniri şi repet, ca prim-miniştrii ai unor ţări europene sunt oameni cu care România trebuie să discute, să colaboreze şi să construiască împreună viitorul Europei”, a mai completat el.

Liderul socialiştilor din România a mai spus despre evenimentul PPE ce va avea loc marţi şi miercuri la Bucureşti că ”sigur că o să fie o dezamăgire pentru dânşii că îşi organizează congresul într-o ţară unde se pierd alegerile, dar aşa e în politică, nu poţi să câştigi întotdeauna şi în acest moment nu poate decât să salute faptul că de la un prim-ministru cât avea familia social-democraţilor anul trecut, acum au ajuns la şapte - în Lituania s-au câştigat alegerile, probabil va fi al optulea şi va fi o Europă mult mai echilibrată între PPE şi PES”.

Despre posibile întâlnirii cu liderii europeni prezenţi în România, Ponta a spus că el ”nu a vrut să insiste în ceea ce priveşte partea de întâlniri pentru că ştie că cei mai mulţi dintre primii-miniştrii vor veni, vor sta foarte puţin şi apoi pleacă, aşa încât, evident, orice cerere ar fi avut, ar fi răspuns pozitiv”.

”Nu am insistat eu ca să nu creez probleme de program, mă întâlnesc cu preşedintele Comisiei Europene, cu dl Barroso, mâine, imediat ce domnia sa soseşte în România, o să discutăm despre fonduri europene şi despre bugetul UE 2014-2020, iar joi dimineaţă mă văd cu primul ministru al Spaniei Rajoy (Mariano Rajoi, n.red.) cu care vreau să discutăm sigur probleme care ţin de cooperarea noastră economică şi de situaţia comunităţii româneşti din Spania”, a mai precizat el.

”Pe 31 voi merge la Roma unde mă văd cu prim-ministrul al Italiei, a doua ţară în care este o comunitate importantă de români. Am respect pentru toţi premierii chiar dacă nu fac parte din aceeaşi familie politică şi îi consider pe toţi parteneri ai României”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă va avea o întrevedere cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Ponta a spus: ”Nu am solicitat o întrevedere cu domna Merkel. Am înţeles că programul este foarte strâns şi în acelaşi timp însă nu pot să spun altceva decât că îmi doresc ca realaţiile politice dintre România şi Germania - Germania este principalul investitor în România şi principalul nostru partener comercial - să fie foarte bune în viitor”.

”Politica este politică şi guvernarea şi instituţiile sunt altceva. Am avut partide poliitce diferite, dar când vine vorba de reprezentarea ca şefi ai Guvernului şi ca parteneri în Europa, nu există niciun fel de reţinere”, a mai precizat liderul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor