CEC: Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, regulile rămân aceleaşi

PSRM a solicitat Comisiei Electorale Centrale peste 150 de secţii de votare noi în Federaţia rusă, iar studenţii să poată vota în localităţile în care îşi fac studiile. În replică, CEC a declarat că nu va modifica Codul Electoral pentru turul doi de scrutin.
Alina Rusu, şefa Comisiei Electorale Centrale (captură foto)
Maria Maevschi
03.11.2016

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău, Alina Rusu, a declarat ziua de miercuri, 2 noiembrie, ziua reînceperii campaniei electorale pentru turul doi de scrutin, după ce, în mod oficial, CEC a stabilit organizarea şi desfăşurarea turului doi de scrutin, menţionând că cei doi candidaţi care participă în turul doi, Maia Sandu şi Igor Dodon, vor apărea în buletinele de vot, potrivit Codului Electoral, în ordine descrescătoare în dependenţă de numărul de voturi obţinut în primul tur.

„Concurentul electoral care a obţinut cele mai multe voturi, se regăseşte primul în buletinul de vot, şi respectiv cel cu mai puţine voturi, pe locul doi”, a precizat Alina Rusu.

După ce, miercuri, înainte de şedinţa CEC, Partidul Socialiştilor din Moldova a solicitat mărirea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Federaţiei Ruse, de la 8 la 159, şefa CEC a specificat că acest lucru nu se va întâmpla, întrucât turul doi decurge în aceleaşi condiţii ca şi primul tur.

„Reglementările generale ale Codului Electoral şi nemijlocit reglementările privind organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova stabileşte că turul doi se organizează în aceleaşi condiţii ca şi turul întâi, adică cu aceleaşi liste electorale de bază, cu aceleaşi organe electorale inferioare. Respectiv, deschiderea unor noi secţii de votare peste hotare ar însemna constituirea unor organe electorale noi”, a menţionat Rusu, conform privesc.eu.

Aceasta a stipulat că numărul secţiilor de votare de peste hotare ar fi prerogativa Guvernului de comun acord cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Astfel, că aceste două instituţii sunt responsabile să identifice concentraţia masivă a cetăţenilor de peste hotare şi să ia decizii unde să deschidă aceste secţii de votare.

Ce ţine de studenţii şi elevii cu drept de vot, care au fost nevoiţi, în mare parte, să se deplaseze în localităţile în care îşi au viza de reşedinţă, şi care au rămas nemulţumiţi de acest lucru, preşedintele CEC a punctat că în turul doi, va fi la fel.

„Studenţii şi elevii cu drept de vot, votează asemenea cum votează fiecare alegător. Studenţii votează la locul de domiciliu sau de reşedinţă, sau ei puteau până pe 29 septembrie să declare la organele administraţiei publice locale locul de şedere, şi în cazul acesta ei votau în localitatea unde îşi fac studiile şi a treia posibilitate era de a ridica certificatul cu drept de vot şi de a vota la oricare din secţiile unde considerau ei necesar”, a adăugat Alina Rusu.

Menţionăm că duminică, 30 octombrie, în Republica Moldova a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Maia Sandu a obţinut 38,71% din voturi, iar Igor Dodon– 47,98%, rezultatul final urmând să se decidă în turul doi, care va avea loc la 13 noiembrie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor