Mike Pence confirmă că SUA nu va mai certifica acordul cu Iranul

Vicepreşedintele american Mike Pence se întâlneşte cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în biroul acestuia din Ierusalim, 22 ianuarie 2018.
Vicepreşedintele american Mike Pence se întâlneşte cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în biroul acestuia din Ierusalim, 22 ianuarie 2018. (Haim Zach/GPO/Getty Images)

În timp ce preşedintele american Donald Trump şi republicanii din Congres se străduiesc să redeschidă parţial activitatea guvernului federal, vicepreşedintele Mike Pence a zburat luni în Israel pentru a se întâlni cu diverşi demnitari şi pentru a vizita câteva locuri istorice, inclusiv Memorialul pentru Holocaust.

Într-un discurs adresat luni după amiază (ora locală) în Knesset – parlamentul Israelului – Pence i-a surprins pe participanţi declarând că SUA nu va recertifica acordul cu Iranul în luna mai, practic sugerând că Washingtonul va reimpune sancţiuni economice împotriva regimului iranian. Trump a recertificat acordul la începutul acestei luni “pentru ultima dată”, decizia sa făcând parte dintr-o înţelegere cu democraţii pentru a câştiga timp în vederea găsirii unui compromis.

Conform AP:

Vicepreşedintele Mike Pence numeşte acordul nuclear iranian un ‘dezastru’ şi susţine că administraţia Trump nu îl va mai certifica.

Pence a mai declarat luni în Parlamentul israelian că administraţia [SUA] este ‘angajată să adopter restricţii eficiente şi durabile cu privire la programele nucleare şi de rachete balistice ale Iranului’.

Pence a fost bine primit în Israel, care a lăudat decizia americanilor de luna trecută de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu este unul dintre cei mai duri opozanţi ai acordului nuclear pe care administraţia Obama l-a încheiat cu Iranul, susţinând că [acordul] ar putea pava calea pentru achiziţionarea de către Republica Islamică a unei arme nucleare ce ar putea ameninţa existenţa Israelului.

Pence a afirmat că acordul nu este stabilit şi că în lunile următoare SUA ‘se va retrage din acord’.

În timpul discursului său, Pence a apărat controversata decizie a Statelor Unite privind Ierusalimul – o decizie care a atras condamnări dure din partea palestinienilor şi a aliaţilor lor arabi, precizează Associated Press.

Vicepreşedintele american susţine că administraţia Trump va promova planul său în următoarele câteva săptămâni şi că ambasad va fi mutată în Ierusalim înainte de sfârşitul lui 2019. La un moment dat, secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat că va fi nevoie de 3 sau 4 ani pentru mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim, iar palestinienii înfuriaţi au respins anticipativ orice acţiune de pace prezentată de administraţia Trump. În plus, anunţul făcut de Pence a atras huiduieli din partea parlamentarilor arabi israelieni, care au ieşit rapid din sala unde acesta susţinea discursul. Principalul partid arab din Parlamentul israelian a avertizat din timp că va boicota vizita lui Mike Pence.

Premierul Netanyahu, care l-a însoţit pe vicepremierul american în timpul vizitei sale, a afirmat luni într-un discurs în Parlament că decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a ţării va rămâne una dintre cele mai epocale decizii din istoria Israelului.

Vorbind alternativ în limbile engleză şi ebraică, Netanyahu a lăudat alianţa de nezdruncinat dintre SUA şi Israel, precizând că cele două ţări au un “destin comun”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe