Cea mai veche firmă de turism - Thomas Cook - se prăbuşeşte, mii de turişti rămân prin hoteluri
alte articole
Cea mai veche firmă de turism din lume, Thomas Cook, s-a prăbuşit luni, peste jumătate de milion de turişti fiind blocaţi în diverse locuri pe glob şi astfel provocând cel mai mare efort de repatriere în timp de pace din istoria britanică.
Lichidarea marchează sfârşitul unei companii britanice care, în 1841, a început să organizeze excursii locale cu trenul înainte de a inventa pachetele de vacanţă.
Thomas Cook a gestionat hoteluri, staţiuni şi companii aeriene organizând vacanţe pentru 19 milioane de oameni pe an în 16 ţări.
Prim-ministrul Boris Johnson s-a angajat să-i aducă înapoi în ţară pe călătorii britanici blocaţi de acest eveniment.
Această situaţie creşte presiunea asupra guvernului, care încearcă să negocieze o retragere complicată din Uniunea Europeană, pe 31 octombrie.
Johnson a afirmat că guvernul a respins un pachet de salvare de aproximativ 150 de milioane de lire sterline pentru Thomas Cook, deoarece acest lucru ar fi creat un „pericol moral”.
"Este o situaţie foarte dificilă şi, evident, gândurile noastre se îndreaptă către clienţii Thomas Cook", a declarat Johnson reporterilor în avion în timp ce se îndrepta spre Adunarea Generală a ONU din New York. „Vom face tot ce putem pentru a-i aduce acasă.”
Bugetul companiei Thomas Cook a fost redus cu 2,1 miliarde USD, lucru care i-a împiedicat să răspundă unei concurenţe online mai agile. Cu datoriile acumulate în urmă cu aproximativ 10 ani din cauza mai multor oferte necorespunzătoare, a trebuit să vândă trei milioane de vacanţe pe an doar pentru a-şi acoperi plăţile de dobânzi.
Deşi s-a străduit să intre pe piaţa turiştilor mai tineri, compania a fost lovită de tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia, una dintre cele mai importante destinaţii ale sale.
Autoritatea civilă a aviaţiei britanice (CAA) a declarat că Thomas Cook a încetat zborurile şi că guvernul are o flotă de avioane gata să-i aducă acasă pe cei peste 150.000 de clienţi britanici în următoarele două săptămâni.
Pe termen lung, evoluţia ar putea afecta şi sectoarele turistice din cele mai mari destinaţii ale companiei, precum Spania şi Turcia, lăsând furnizorii de combustibil fără fonduri şi deteriorând în continuare sute de agenţii de turism.
Compania Cook părea că va fi salvată în momentul în care a fost de acord cu termenii unui plan de recapitalizare de 900 de milioane de lire din partea celui mai mare acţionar al său - compania chineză Fosun. Dar la finalizarea condiţiilor acordului, compania a fost lovită de o cerere pentru plata a 200 de milioane de lire sterline din partea unor bănci.
Prim-ministrul Johnson a declarat că prăbuşirea firmei lui Thomas Cook a ridicat întrebarea dacă directorii companiilor de turism au fost „stimulaţi corespunzător” pentru a evita falimentul.