Cea de-a 20-a reuniune EUBAM a avut loc la Chişinău
alte articole
Cea de-a 20-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii UE de asistenţă la frontieră în Republica Moldova şi Ucraina (EUBAM) s-a desfăşurat astăzi, 16 aprilie 2013, la Chişinău. La reuniune au participat şefii delegaţiilor UE la Chişinău şi Kiev, reprezentanţii EUBAM, OSCE, UNDP, OIM, delegaţiile naţionale fiind conduse de către viceminiştrii Afacerilor Externe ai R. Moldova şi Ucrainei, Andrei Popov şi Andrei Olefirov.
În intervenţia sa, viceministrul Andrei Popov a exprimat mulţumiri Misiunii EUBAM pentru contribuţia adusă la consolidarea relaţiilor moldo-ucrainene, menţionând asistenţa consultativă acordată serviciilor vamale şi de grăniceri ale ambelor state, în special, în preluarea celor mai bune practici europene în materie de securizare a frontierei.
La acest capitol, au fost trecute în revistă principalele acţiuni realizate cu suportul EUBAM, printre care acordarea asistenţei în domeniul managementului integrat al frontierei, implementarea proiectului-pilot privind controlul comun în punctul de trecere Briceni-Rossoşani, iniţierea patrulării comune a frontierei de stat moldo-ucrainene, înregistrarea unui progres în procesul de demarcare a graniţei comune, realizarea schimbului de informaţii între serviciile vamale, etc. În context, a fost remarcat suportul EUBAM în procesul de reglementare a problemei transnistrene, în particular, la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, transmite serviciul de presă al MAEIE.
În marja reuniunii, viceministrul moldovean Andrei Popov a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Andrei Olefirov, în cadrul căreia oficialii au efectuat un schimb de opinii pe un spectru larg de subiecte de pe agenda bilaterală moldo-ucraineană.
De asemenea, cei doi viceminiştri de Externe au efectuat o vizită de lucru la Palanca, în cadrul căreia s-au întâlnit cu conducerea raionului Ştefan Vodă, reprezentanţii Serviciului Vamal şi Departamentului Poliţiei de Frontieră. Discuţiile au fost axate pe problematica fluidizării trecerii frontierei de stat pentru cetăţenii ambelor state. În context, partea moldovenească a reiterat interesul său în semnarea proiectului Acordului moldo-ucrainean privind comerţul transfrontalier.