Blaga: Vrem transparentizarea ridicării imunităţii parlamentare. De la 1 iulie, vot electronic

Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga
Colegiul Naţional Director PDL. În imagine, Vasile Blaga (Epoch Times România)

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă şi-a asumat iniţiativa "Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei" de a transparentiza ridicarea imunităţii parlamentare şi de a lupta pentru legile referitoare la combaterea corupţiei şi sprijinirea justiţiei.

"PDL consideră că este extrem de important ca votul parlamentarilor să fie deschis, mai exact electronic, pentru ca românii să ştie exact cum s-a votat în cazul acestor solicitări. PDL este partidul care nu a protejat niciodată parlamentarii sau demnitarii cu probleme în justiţie şi consideră că legea trebuie să fie egală pentru toţi românii. PDL îşi asumă deschis faptul că se va opune prin vot şi în mod public oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor anti-corupţie din România. PDL salută această iniţiativa civică şi invită toate partidele parlamentare să semneze „Angajamentul pentru combaterea corupţiei”. Este imperativ pentru toate partidele parlamentare să demonstreze, atât în faţa românilor, cât şi a partenerilor occidentali că nu fac în Parlament scut în jurul corupţilor şi nu pun piedici luptei impotriva corupţiei", reiese din comunicatul PDL.

Vasile Blaga a transmis că partidul său se angajează în faţa electoratului român din România şi din diaspora că va susţine şi vota până în 1 iulie modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului astfel încât votul pentru aprobarea reţinerii, arestării preventive şi percheziţiei în cazul parlamentarilor sau a cererilor de aprobare a urmăririi penale a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri să se facă electronic şi în termen de 48 de ore de la data primirii de către Parlament a solicitării procurorilor venită prin Ministerul Justiţiei.

Din documentul citat reiese că democrat-liberalii se angajează politic ca toţi parlamentarii grupului să voteze la vedere, atât în Comisia Juridică cât şi în plen, pentru cererile menţionate anterior. Practic, respingerea cererilor procurorilor echivalează cu o imunitate de facto, care le permite parlamentarilor să nu mai răspundă în faţa legii, ca toţi ceilalţi cetăţeni.

Totodată, PDL se angajează că va vota la vedere, electronic, şi după o dezbatere publică, orice proiect de lege care are legătură cu lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Democrat-liberalii se angajează, de asemenea, prin semnătura lui Blaga, că se vor opune şi vota împotriva oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor de luptă împotriva corupţiei, a criminalităţii economice şi a crimei organizate, care reduc pedepsele pentru corupţie, infracţiuni economice sau crimă organizată ori care reduc termenele de prescripţie a răspunderii penale şi executării pedepselor, de graţiere sau amnistie a celor acuzaţi de infracţiuni de corupţie, economice sau de crimă organizată.

Formaţiunea lui Blaga se angajează, de asemenea, că va susţine şi va vota pentru iniţiative legislative care sprijină lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii în România, cu respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.