Ce trebuie să ştim despre puterea compasiunii
Ce înseamnă compasiune şi iubire? Termenul compasiune derivă din latină - com (lângă, cu) şi pathos (suferinţă). Este o emoţie legată de iubire, se poate manifesta prin sprijinul faţă de o persoană sau faţă oameni care suferă, au dureri sau trec prin situaţii critice şi conduce la impulsul de a te implica pentru a reduce suferinţa celorlalţi.
A fi plin de compasiune înseamnă a avea capacitatea de a sesiza suferinţa celorlalţi şi de a dori să o alini, nu este empatie sau milă. Compasiunea este o calitate a inimii noastre care ne permite să identificăm cât de interconectaţi suntem, este în esenţă o modalitate de a integra pe toată lumea în atenţia noastră, încetând să-i clasificăm pe ceilalţi în funcţie de faptul că ne pasă de unii iar pe alţii îi putem exclude, ignora sau dispreţui cu uşurinţă. Când anihilăm sentimentul de aversiune sau ignoranţă, suntem binevoitori şi toleranţi, simţim puterea acestei compasiuni. Reducerea ignoranţei şi aprofundarea înţelegerii atente ne conduc spre conştientizarea mai pe deplin a compasiunii.
Vorbim deci despre găsirea unei modalităţi de a renunţa la lăcomie, mânie şi ignoranţă, deoarece acestea sunt forţe care ne distorsionează percepţia asupra realităţii şi ne leagă de vechi obiceiuri (chiar dacă aceste obiceiuri ne provoacă suferinţă într-un anumit fel). Această cale de a renunţa la aceste defecte ne conduce în mod natural către iubire şi bunătate.
Ataşamentul faţă de lucruri poate provoca multă suferinţă în viaţa noastră. A fi ataşaţi înseamnă că suntem în dizarmonie cu lucrurile aşa cum sunt, în dizarmonie cu realitatea. Fiind în dizarmonie, apare conflictul şi durerea.
Compasiune este în esenţă o formă de generozitate, o ofrandă făcută din inimă, o generozitate a spiritului care ne îndepărtează de preocuparea noastră de sine şi ne îndreaptă atenţia spre toate fiinţele.
Diversele dorinţe pot estompa compasiunea dând naştere lipsei de răbdare, aşteptărilor, nevoii de a fi satisfăcut, nevoii de a vedea rezultate imediate în schimbarea atitudinii sau comportamentului cuiva.
Această compasiune este o alegere liberă, o înţelegere precisă a nevoilor şi sentimentelor celeilalte persoane, ne face să-l preţuim pe celălalt la un nivel fundamental, să fim mai deschişi, mai receptivi şi să avem un angajament emoţional faţă de celălalt; implică de asemenea un sentiment bazat pe lipsă de egoism, preţuind partenerul, neluând în considerare costurile pentru sine (timp, bani, obligaţii).
Compasiunea este adesea asociată cu slăbiciunea, dar aceasta este o concepţie greşită, deoarece compasiunea implică înţelepciune, voinţă şi putere interioară - înţelepciunea de a nu-i judeca pe alţii şi pe noi înşine şi puterea interioară de a stabili limite sănătoase atunci când simţim că este necesar, fără a fi nevoie să rănim o altă persoană.
Omenirea este prin natura sa diversă. Diferenţele generează adesea ură, resentimente şi violenţă. Uităm că aceste diferenţe fac parte din condiţia noastră umană. Când cultivăm iubirea, respectul şi compasiunea faţă de ceilalţi, o facem şi faţă de noi înşine.
Însă iubirea - acest sentiment universal şi puternic care există în fiecare fiinţă umană - are potenţialul de a fi răspunsul la tot ce se întâmplă în lume astăzi. Este un sentiment care transcende barierele culturale, religioase şi rasiale şi poate uni oamenii în diversitatea lor.
Când oamenii se unesc în iubire, se creează un mediu de armonie şi respect reciproc. Încurajează colaborarea şi cooperarea, permiţând diferenţelor să devină puncte forte şi nu bariere de netrecut, fiind o forţă puternică de vindecare. Într-o lume în care ura şi violenţa par să prevaleze, iubirea are puterea de a vindeca rănile emoţionale şi psihologice. Arătând iubire şi bunătate celorlalţi, putem ajuta la vindecarea cicatricilor pe care suferinţa şi adversitatea le-au lăsat în viaţa oamenilor.
Dacă fiecare dintre noi alege să-şi trăiască viaţa cu onestitate şi bunătate putem contesta structurile şi sistemele care perpetuează inegalitatea şi nedreptatea, putem alina suferinţa celorlalţi şi putem crea un mediu în care să predomine compasiunea şi solidaritatea.
În cele din urmă, compasiunea, iubirea şi bunătatea este răspunsul pentru tot ce se întâmplă în lume astăzi. Este forţa care ne determină să depăşim adversitatea.